Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leskovac
  • 31.08.2018. 16:30

Leskovači roštilj - od novembra ovaj naziv samo uz žig i dozvolu

Leskovac je postao svetska prestonica roštilja, a specijaliteti su zaštićeni i brendirani.

Foto: Pixabay / Republica
  • 260
  • 21
  • 0

Sigurno ste širom Srbije nailazili na objekte koji nude leskovački roštilj. Od novembra to više neće biti pravilo. Svako ko bude želeo da nudi ove specijalitete, moraće da ima sertifikacioni žig, koji će dodeljivati Privredna komora Srbije. Ovim su leskovački specijaliteti sa roštilja, nakon roštilj mesa, zaštićeni i brendirani. To je rezultat projekta "Bugarsko-srpski gurmanski voz", koji je trajao proteklih 13 meseci, a koji je sufinansirala Evropska unija.

"Više niko neće moći da koristi naziv leskovački roštilj posle prvog novembra ukoliko ne dobije dozvolu, odnosno ne dobije sertifikacioni žig, koji PKS treba da dobije posle prvog novembra i završetka ovog, za nas, značajnog projekta", potvrdio je za RTS Goran Jović iz Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Leskovac - svetska prestonica roštilja

Ujedno je, baš tokom Leskovačke roštiljijade, koja traje do nedelje, 2. septembra, Leskovac postao svetska prestonica roštilja. Sa razlogom, jer se ovim gurmanlucima ne može odoleti. Posebno leskovačkom vozu

"Vagone čine tri ćevapčića, jedna mala pljeskavica, parče kobasice, parče svinjskog mesa svežeg, parče svinjskog mesa dimljenog", objašnjava Zoran Todorović iz Visoke poslovne škole Leskovac.

Brendiran i bugarski hleb od spelte

Kolege iz Bugarske koje su učestvovale u projektu obradovalo je bredniranje hleba od spelte. Kako kažu, voz ovde ne staje, već će zajednička saradnja biti nastavjena, kako bi se proizvodi zajednički promovisali, na pravi način.


Izvori

RTS


Tagovi

Leskovac Roštilj Roštiljijada 2018  Goran Jović Žig Brendiranje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.