Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 08.02.2020. 16:00

Cene hrane blago porasle u januaru, veća i cena žitarica

U izveštaju, FAO procenjuje se da je proizvodnja žitarica u 2019. godini zabeležila novi rekord i da će u konačnom bilansu biti za 2,3 procenta veća od roda 2018.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
  • 68
  • 2
  • 0

Svetske cene hrane porasle su četvrti mesec zaredom u januaru, a podstaknute stalnim rastom cena biljnih ulja, šećera i u manjoj meri, žitarica i mlečnih proizvoda, objavila je Agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks cena hrane (FFPI), koji meri mesečne promene cena prehrambene korpe koju čine žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer prosečno je iznosio 182,5 bodova u januaru 2020., što je za 1,3 boda i rast od (0,7 odsto) u odnosu na decembar 2019. i 11,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. 

Meso jeftinije, a najviše poskupela biljna ulja 

Najviše su u prvom ovogodišnjem mesecu porasle cene biljnih ulja, 7,0 odsto. U drugoj polovini meseca njihov rast je usporen pod uticajem neizvesnosti trgovanju, mogućeg uticaja epidemije koronavirusa i trgovinskih napetosti između Indije i Malezije.

Šećer je poskupeo 5,5 posto u odnosu na prethodni mesec, a žitarice su takođe poskupele na početku godine, za 2,9 odsto, odražavajući više cene pšenice, kukuruza i riže. Najblaži rast cena zabeležen je u prvom ovogodišnjem mesecu u kategoriji mleka i mlečnih proizvoda, za 0,9 odsto, pri čemu im je podršku pružala snažna potražnja za uvozom maslaca, sira i obranog mleka u prahu.

S druge strane cene mesa pale su za 4,0 odsto zbog smanjenog uvoza Kine i ostalih zemalja Dalekog istoka i velike izvozne ponude svinjetine i govedine.

Predviđen i rast globalne trgovine žitaricama

U odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je procenio da je proizvodnja žitarica u prošloj godini verovatno porasla za 2,3 odsto, na rekordnih 2,715 miliona tona.

Kako procenjuju ove godine bi površina zasejana ozimom pšenicom u Evropi trebalo da bude smanjena zbog obilnih padalina u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Po službenim procenama u Ruskoj Federaciji se očekuju najveća otkako je počelo praćenje, a povećanje se očekuje i u Indiji i Pakistanu.

FAO je ujedno uvećao i procenu globalne potrošnje žitarica u sezoni 2019/2020., na 2,714 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje od 1,2 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, većinom zbog podignute američke procene potrošnje kukuruza za proizvodnju stočne hrane.

Predviđen je i rast globalne trgovine žitaricama za 2,3 odsto, na 420,2 miliona tona, zahvaljujući većem izvozu pšenice iz Evropske unije i Ukrajine u Aziju, procenjuju u agenciji UN-a za hranu i poljoprivredu.


Izvori

FAO


Tagovi

FAO Cene hrane Cena žitarica Proizvodnja žitarica Biljna ulja Cena šećera


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao