Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj karfiola
  • 13.01.2023. 07:30

Rasad karfiola: Kada sejati i na šta paziti?

Gajenjem iz rasada dobijamo ujednačene sadnice koje se lakše neguju i štite od bolesti i štetočina.

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 571
  • 28
  • 0

Iz porodice kupusnjača rado konzumiramo karfiol koji se uzgaja na sličan način poput običnog kupusa, ali je nešto zahtevniji. Dobro uspeva pri hladnijoj temperaturi i umerenoj vlažnosti na rastresitom i bogatom zemljištu.

Vreme setve

Setva semena u proizvodnji rasada se obavlja šest do sedam nedelja pre planiranog termina rasađivanja. Takođe zavisi od namene proizvodnje, sorte ili hibrida i klimatskih uslova u regiji uzgajanja. Obično se prva setva obavi od 15. do 20. marta za rane sorte. Zatim drugi termin je krajem marta i početkom aprila, treći je krajem aprila i početkom maja, a za kasnu, jesenju proizvodnju, obavlja se u junu.

Kvalitetno seme možemo sami dezinfikovati, ako to nije urađeno, pomoću tople kupke. Vodu zagrejemo od 48 do maksimalno 50 tepeni Celzijusa, zatim u nju potopimo platnenu kesu sa semenom u trajanju od 20 minuta. Posle toga se brzo potopi u hladnu vodu. Kako bi bili što sigurniji, seme se potom preko noći može držti u rastvoru kalijum permanganata.

Proizvodnja rasada karfiola ima niz prednosti. Lakše je obezbediti optimalne uslove kao što su kvalitet supstrata, temperatura i voda. Zbog toga dobijamo mlade biljke koje ujednačeno niču i razvijaju se.

Pazite na temperaturu i vlagu

Dubina setve je do jedan centimetar. Optimalna temperatura klijanja se kreće od 20 do 22 stepena Celzijusa. Za to vreme odražvati vlažnost, što se najbolje postiže ako preko posude prevučete providnu foliju. Čim primetite da su biljke počele nicati, folija se uklanja, a temperatura spušta na osam do 10 stepeni u sledećih pet do 10 dana. To će sprečiti izduživanje biljaka i podstaći rast korena. Temperatura zemljišta treba da je do 20 stepeni Celzijusa i ne treba da prelazi tu vrednost. Optimalna za rast je 15 do 18 stepeni.

Sadnice su osetljive na suvišnu vlagu koja dovodi do pojave truleži, ali i na visoke temperature. One loše deluju tako što će biljke formirati male cvetne glavice i brzo će preći u cvetanje.

Spremne su za sadnju posle 30 do 45 dana, kada imaju dobro formirana četiri prava lista.


Povezana biljna vrsta

Karfiol

Karfiol

Sinonim: - | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu. Korenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

Karfiol Proizvodnja rasada Rasad karfiola Rani karfiol Uzgoj karfiola Vlaga Temperatura Vreme setve


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.