Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizovana berba
  • 23.07.2019. 16:00

Na Kembridžu napravili robota za berbu salate

Određene vrste useva do sada nije bilo moguće brati mehanički, poput krompira ili žitarica, nego je to moralo da se radi ručno, međutim sa razvojem tehnologija, otvaraju se vrata većoj automatizaciji u poljoprivredi.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 171
  • 5
  • 0

Tim inženjera Univerziteta u Kembridžu, u Velikoj Britaniji konstruisao je robota koji je osposobljen da bere glavice salate, a ovaj naizgled jednostavni uspeh zapravo predstavlja važan tehnološki proboj za poljoprivredu.

Određene vrste useva do sada nije bilo moguće brati mehanički, poput krompira ili žitarica, nego je to moralo da se radi ručno, međutim sa razvojem tehnologija, otvaraju se vrata većoj automatizaciji u poljoprivredi, kažu na Univerzitetu u Kembridžu.

"Ako možemo da napravimo robotizovani kombajn koji bere kupus, možemo to uraditi i za mnoge druge useve", rekao je Sajmon Birel sa departmana za inžinjerstvo, na Kembridžu.

Nakon ove berbe, povrće odmah spremno za prodaju

Prototip robota nazvan je Vegebot i nije ni približno efikasan u berbi kao čovek, ali mašinski postupak branja salate izuzetno je težak jer ovo povrće raste nisko i lako može da se ošteti.

Vegebot je sposoban da prepozna da li je svaka pojedinačna glavica zdrava i spremna za branje, a onda seče plod od ostatka biljke precizno, tako da je odmah spreman za prodaju u supermarketima, navode u Kembridžu.

Robot može da se prilagodi i drugom povrću, ali i žitu

Robot se sastoji od dve glavne komponente: kompjuterizovanog vizuelnog sistema i sistema za sečenje. Kamera na Vegebotu pravi sliku polja iz tzv. ptičije perspektive, prepoznaje sve individualne glavice na slici i identifikuje koje od njih su zrele i zdrave. Druga kamera na robotu nalazi se blizu sečiva i omogućava da rezovi budu glatki.

Robot ubere malinu za 10 sekundi i jeftiniji je od običnih berača?

Inženjeri su takođe podesili mehaničku ruku robota da drži povrće taman dovoljno čvrsto da ga ne ispusti, a pri tom da ga ne zgnječi. Snaga pritiska može da se prilagodi i berbi nekog drugog povrća.

U budućnosti, robotizovana žetva moći će da bude opcija, kada se javi nestašica radne snage u poljoprivredi, ali takođe i kod smanjenja otpada od hrane, kažu na Univerzitetu u Kembridžu.

Kako izgleda robotizovana berba salate, pogledajte u videu ispod:

 


Izvori

Univerzitet u Kembridžu


Tagovi

Robot u poljoprivredi Robotizovana berba Berba salate Sajmon Birel Kembridž Vegebot


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer