Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 02.06.2017. 19:00

Francuska: pad cene krastavaca

Krastavci u Francuskoj su u krizi! Cene su pale u aprilu zbog veće proizvodnje, kao i velike konkurencije iz ostalih EU zemalja.

Foto: ut / Pixabay
  • 674
  • 32
  • 0

Krastavci u Francuskoj su u krizi, izvestio je tžišni informacioni sistem ove zemlje, piše freshplaza. Cene su u januaru i februaru bile znatno više nego u proseku, ali su počele padati u martu.

Ministar poljoprivrede Stefan le Fol (Stephane Le Foll) objašnjava da je pad nastavljen u aprilu usled veće proizvodnje, kao i velike konkurencije iz ostalih EU zemalja.

Trgovina smanjena za 8%

Vremenski uslovi su od sredine aprila bili lošiji, a kriza je proglašena 20. aprila. Cene su u četvrtom mesecu ove godine bile blizu onih u istom periodu prošle godine (-0.5%). I dalje su unutar petogodišnjeg proseka. Od početka sezone, uvoz i izvoz su se smanjili, a to je dovelo do smanjenja trgovine za 8%.

Površine pod krastavcima su stabilne ove godine, iznose 570 hektara, što je povećanje za 2% u poređenju sa prosekom 2012-2016.

Očekuje se 127,100 tona

Površine pod grejanim plastenicima povećale su se za 1%, dok se malo smanjila površina pod onima koji se ne greju. Uzgoj krastavaca na otvorenom ostao je na istom nivou. Očekuje se da će francuska proizvodnja dostići 127,100 tona, što je povećanje od 2% tokom godine i za 3% u poslednjih pet godina.

U središnjem delu Francuske proizvodnja se povećala za 9% tokom godine sa dva odsto povećanih površina. Žetva na jugoistoku biće stabilna tokom godine, ali se strmoglavila za 7% u poređenju sa petogodišnjim posekom.

Foto: ut / Pixabay


Izvori

Fresh plaza


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."