Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena salata
  • 14.11.2017. 07:00

Uzgoj zelene salate u plasteniku i stakleniku

Ako želite obaviti berbu u januaru i februaru, vrijeme je da posadite adekvatnu sortu zelene salate.

Foto: anaterate / Pixabay
  • 1.695
  • 110
  • 0

Zelenu salatu (Lactuca sativa) je moguće uzgajati tijekom cijele godine. Za proizvodnju u stakleniku i plasteniku pogodne su glavičaste sorte. Važno je odabrati adekvatnu sortu za određeni period uzgoja.

Koju sortu odabrati?

Želite li obaviti berbu u januaru i februaru, zelenu salatu možete posaditi u tri roka: početkom, sredinom i krajem novembra. Adekvatna sorta će dati rezultat, ali, na primjer, ako se uzgaja proljetna sorta zimi, može se dogoditi da salata uopće ne zavije glavicu.

Sorte koje se u zaštićenom prostoru mogu uzgajati od kasne jeseni do proljeća su: markies, judita, shangore, baglin, centore, pantlika.

Temperaturni uvjeti za uzgoj zelene salate

Potrebno je ispoštivati optimalnu temperaturu za zavijanje glavice od 16Co. Međutim, minimalna temperatura na kojoj salata obavlja fiziološke funkcije je pet stupnjeva, a maksimalna od 20Co do 25 Co. Može izdržati i kratkotrajne mrazeve do minus osam stupnjeva.

Rasađivanje zelene salate

Proizvodnja rasade zimi traje oko šest tjedana. Rasađivanje se obavlja ovisno o načinu proizvodnje rasade. Ako su u pitanju kocke, one se polažu 1/3 u zemlju.

"Rasađivanje se vrši na 25x25 cm ili 25x30 cm. Odnosno 14-16 biljaka/m2. Ako se sjeme sije u kockama, rasadnički period traje duže, jer biljci treba više vremena da formira korijenov sustav i u tom razdoblju treba koristiti gnojiva koja imaju veći postotak fosfora npr. 15:30:15 ili 10:40:10", objašnjava dipl. ing. Borko Ivanović.

Njega zelene salate

Nakon što se formiraju rozete, pa do početka glavičenja, trebalo bi upotrijebiti gnojiva koja imaju nizak sadržaj dušika (npr. 4:10:40). U ovoj fazi potreban je i bor. Nakon prve berbe, idealna formulacija je 20:40:10.

Navodnjavanje u zatvorenom prostoru najčešće se odvija sustavom kap po kap, a ujedno se vrši i prihranjivanje. Mikrorasprskivačima se korigira vlaga zraka koja bi tijekom vegetacije trebala biti 70%.

"Korištenjem malč folije sprječava se prodor zemljišnih patogena, zemljište se održava čistim od korova, biljka je čistija, pa samim tim ima veću tržišnu vrijednost. Pod folijom se čuva vlaga i voda ne dolazi u kontakt s biljkom", objašnjava Ivanović.

Foto: anaterate / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer