Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli i crveni luk
  • 16.12.2019. 12:30

Šta uzgajati pored bijelog i crvenog luka?

Bijeli i crveni luk štite povrće i voće koje uzgajamo. Svojim mirisom odbijaju mnogobrojne štetočine, poboljšavaju imunitet uzgajanih biljaka, smanjuju pojavu biljnih bolesti i povećavaju rodnost.

Foto: Pixabay/Adamsov
  • 5.192
  • 101
  • 0

Zima je period planiranja sjetve za narednu godinu. Sadnjom određenih vrsta na istoj gredici možemo poboljšati imunitet posađenih biljaka, smanjiti pojavu biljnih bolesti, smanjiti pojavu biljnih štetočina i obezbjediti bolje snabdijevanje hranivima iz zemljišta. Posebno je bijeli luk odličan susjed drugim biljnim vrstama.

Crveni i bijeli luk u bašti i voćnjaku

Obe vrste luka, crveni i bijeli luk, su najčešće vrste povrća koje uzgajamo u baštama, a mogu mnogo učiniti u zaštiti ostalog povrća kojeg uzgajamo. Lukovi ne zauzimaju mnogo prostora, a mogu da se uzgajaju i u djelimičnoj sjeni. Treba znati da bijeli luk ima izraženije djelovanje u odnosu na crveni luk.

Najbolje biljke susjedi za lukove su brojne vrste iz grupe kupusnjača: kupus, brokoli, prokulice, kelj. Svojm mirisom lukovi tjeraju brojne štetočine koje napadaju kupus.

Pravilan uzgoj bijelog luka na otvorenom

Pored kupusnjača dobri susjedi su jagoda, zelena salata, paradajz, paprika, špinat.

Lukovi i jagode su izuzetno dobri susjedi. Idealno bi bilo da pored svakog živića jagode posadimo bijeli luk. Svojim mirisom luk će otjerati brojne štetočine jagoda. U istraživanjima je utvrđeno da je u združenom usjevu jagode i bijelog luka za 44 do 65% manje paučinara. Godinama uzgajam na istoj gredici jagode i bijeli luk i samo mogu da pohvalim djelovanje bijelog luka kada su jagode u pitanju. U godinama kada jagode masovno stradaju od Botritisa u našem jagodnjaku se pojavi tek po neki propali plod.

Veoma često se na istoj gredici uzgajaju špinat i bijeli luk. Ove dvije povrtne vrste su idealni susjedi. Špinat svojim listovima prekriva zemlju i spriječava rast korova koji bi smetao bijelom luku, a bijeli luk štiti špinat od napada štetočina, posebno insekata. Naši stari su uzgajali na istoj gredici lukove i zelenu salatu zbog istog razloga.

Vrijeme je za proljetnu sadnju crvenog luka!

Bijeli luk je odličan predusjev, ali i združeni usjev sa paprikom ili patlidžanom. Razlog tome je što bijeli luk potiče razvoj korisnih zemljišnih mikroorganizama koji se razvijaju u zoni njegovog korijena. Zbog te osobine paprike ili patlidžan uzgajani u združenom usjevu sa bijelim lukom manje napadaju bolesti, štetočine, bolje koriste hraniva i daju veće prinose.

U voćnjaku, posebno mladom voćnjaku, preporučuje se uzgajanje bijelog luka. Svojim mirisom lukovi tjeraju brojne štetočine.

Biljke loši susjedi crvenom i bijelom luku

I pored toga što su crveni i bijeli luk dobri susjedi većini biljnih vrsta blizina nekih biljaka ima negativan uticaj na same lukove. Takav slučaj je sa mahunarkama i kaduljom.

Žućenje listova luka - ovoj pojavi pogoduje vrijeme

Takođe, loš susjed bilo kojeg luka je druga vrsta iz porodice lukova. Bolesti i štetočine luka se vema brzo šire od jedne do druge biljke. Zbog toga je lukove najbolje uzgajati u združenom usjevu ili manjim gredicama koje su prostorno odvojene.


Tagovi

Uzgoj bijelog luka Uzgoj crvenog luka Zaštita bilja Dobri susjedi Imunitet biljke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.