Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega rajčice
  • 25.06.2019. 09:00

Pravilna njega rajčice - od vezivanja, preko dekapitacije do malčiranja

Opće mjere njege obuhvaćaju međurednu obradu, navodnjavanje i ogrtanje, dok u specifične mjere spadaju vezivanje rajčice, zakidanje zaperaka, dekapitacija, dopunska oplodnja i malčiranje.

Foto: Depositphotos/alxbaev@gmail.com
  • 14.653
  • 1.142
  • 0

Za ostvarivanje visokih prinosa rajčice, kvalitetnog i zdravog ploda, potreban je pravilan uzgoj, što ne podrazumijeva samo posaditi biljku i povremeno je zaliti. Mora se više voditi računa o rastu i razvoju biljke, te pored općih, izvršiti specifične mjere njege i pravovremenu zaštitu rajčice od bolesti, štetnika i korova. Opće mjere njege obuhvaćaju međurednu obradu, navodnjavanje i ogrtanje, dok u specifične mjere spadaju vezivanje rajčice, zakidanje zaperaka, dekapitacija, dopunska oplodnja i malčiranje.

Vezivanje rajčice se primjenjuje kod visokih (indeterminantnih) sorti, kako bi se stvorilo uspravno stablo, koje može držati teret same biljke i velike količine plodova. Najčešći način vezivanja rajčice u plasteniku je uz konopac. Donji dio stabljike se vezuje konopcem, labavo u čvor, dok se vrh drugi kraj konopca veže za konstrukciju plastenika. Tijekom vegetacije biljka se svakih 5-10 dana obmotava oko konopca, po pravilu ispod cvjetova, kako ne bi došlo do oštećenja ili opadanja cvjetova. Po potrebi biljku treba privezati na određenim mjestima, da se ne bi vremenom pod teretom roda spustila niz konopac. Kod visokih zaštićenih prostora biljke se pričvršćuju za konopac, koji je preko mobilnog kalema vezan za konstrukciju, i omogućuje nesmetano zatezanje i otpuštanje pri promjeni visine biljke.

Pored opisanog načina, rajčica se može vezivati za drveni kolac ili plastične pritke, te u vidu špalira. Ako se ne bi izvodila ova mjera njege, rajčica bi se prostirala po zemljištu, i lako bi se mogla zaraziti plamenjačom i ostalim bolestima.

Zaperke odstranjivati čim dostignu 4-5 cm

Zakidanje zaperaka je kod visokih sorti obavezna mjera njege od momenta sadnje. Zaperci su bočne grane koje se pojavljuju u pazuhu listova glavne stabljike. Oduzimajući hranjiva, stvorena procesom fotosinteze, zaperci rastu, razvijaju se i plodonose, ali plodovi su znatno sitniji i u manjim količinama, što nije cilj proizvodnje. Zaperke treba na vrijeme odstranjivati, čim dostignu dužinu 4-5 cm. U slučaju da zaperak preraste, ne zakida se jer se na stabljici prave velike rane, koje predstavljaju najpogodniji put za prodor patogena, već se samo otkine vrh. Ako se na adekvatan način izvrši zakidanje zaperaka, biljka postaje zdrava i rodna, a plodovi sočni i ukusni.

Skidajte zaperke rajčice na vrijeme, imat ćete veće i zdravije plodove

Na niskim (determinantnim) sortama rajčice, prisutni su zaperci, ali oni ne utječu na proizvodnju, pa se skidaju samo ispod prve cvasti radi bolje aeracije same biljke.

Zaperke treba na vrijeme odstranjivati, čim dostignu dužinu 4-5 cm. U slučaju da zaperak preraste, ne zakida se jer se na stabljici prave velike rane, koje predstavljaju najpogodniji put za prodor patogena, već se samo otkine vrh!

Visoke sorte se mogu uzgajati na jedno stablo, čime se postiže ranije dozrijevanje i krupniji plodovi, ili na dva kada je dozrijevanje kasnije, plodovi sitniji, ali ukupan prinos veći. Pri uzgoju na dva stabla potrebno je ostaviti prvi zaperak, ispod prvih cvjetova, a ako se želi treće stablo (najčešće kod poluvisokih sorti) onda se ostavlja prvi zaperak iznad prvih cvjetova.

Odstranjivati oštećene i bolesne listove

Zalamanje vrhova (dekapitacija) kod visokih sorti se vrši ovisno od vremena proizvodnje, a sve u cilju reguliranja rasta biljke i broja berbi. U proljetno-ljetnoj proizvodnji vrh stabla se zakida polovinom svibnja, kada biljka razvije 8-10 cvjetova, a u jesenjoj početkom listopada, nakon 4-6 cvjetova. Po pravilu, vrh se zakida tako da iznad posljednjih cvjetova ostanu 2-3 lista, savjetuje stručnjakinja Milica Perućica.  

Kod svih tipova rajčice tijekom cijele vegetacije potrebno je odstranjivati listove oštećene od bolesti i štetnika, te one koji žute i odumiru.

Odstranjivanje listova se vrši zrenjem plodova i početkom berbe, kada listovi počinju žutjeti i gubiti svoju funkciju. Uklanjaju se listovi, koji se nalaze ispod zrelih plodova, vodeći računa da se ne povrijedi stabljika. Kada indeterminantna rajčica postigne visinu od 1,2-1,5 m skidaju se 1-3 lista pri zemljištu, ispod cvjetne grane, radi bolje aeracije biljke, i samim tim smanjenja mogućnosti od raznih oboljenja. Kod svih tipova rajčice tijekom cijele vegetacije potrebno je odstranjivati listove oštećene od bolesti i štetnika, te one koji žute i odumiru.

Dopunska oplodnja je često primjenjivanja mjera, posebno tijekom zimske proizvodnje, i u godinama s velikim brojem oblačnih dana. Jedan od načina dopunske oplodnje je svakodnevno protresanje biljaka, manualno ili upotrebom specijalnih vibratora, kako bi došlo do pucanja peludnih vrećica i oplodnje tučka. Posljednjih godina pri proizvodnji rajčice u zaštićenom prostoru koriste se dresirane pčele ili bumbari, koji se u malim košnicama unose u objekt (3 košnice/1000 m²).

Malčiranje zemljišta tijekom proizvodnje rajčice se često primjenjuje, i u zaštićenom prostoru daje vrlo dobre rezultate. U tu svrhu koristi se organski i anorganski malč. Organski malč podrazumijeva prekrivanje zemljišta slamom, kompostom, piljevinom, dok u anorganski spadaju folije u boji i agrotekstil.

Koje materijale koristiti za malčiranje? 

Obje vrste malča dovode do povećavanja temperature zemljišta, sprječavanja rasta korova, smanjenja broja zalijevanja, čime se postižu povoljni mikroklimatski uvjeti, a time i bolji rast biljke, ranija berba i veći prinos.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Zakidanje zaperaka Dekapitacija Zakidanje vrhova Vezivanje Malčiranje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]