Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 22.11.2017. 15:00

Mjere zaštite protiv rovca

Suzbijanje je otežano u već zasnovanim kulturama, pa je bitno prije sadnje povrtarskih kultura primijeniti neki registrirani zemljišni insekticid, a jednako je važna i kvalitetna predsjetvena priprema zemljišta.

Foto: mr Gordana Jovanović
  • 24.536
  • 147
  • 0

Rovac (Gryllotalpa gryllotalpa) je štetočina, koja je izuzetno raširena na ovim područjima. Odgovaraju mu laka i rastresita zemljišta, a posebno površine koje su bogate humusom i polja koja se navodnjavaju. Larve i odrasli insekti su oni koji prave štetu.

Suzbijanje je otežano u već zasnovanim kulturama, pa je bitno prije sadnje povrtarskih kultura primijeniti neki registrovani zemljišni insekticid, a jednako je važna i kvalitetna predsetvena priprema zemljišta, pišu na stranici Prognozno-izvještajne službe zaštite bilja.

Mehaničke mjere zaštite

Ove mjere podrazumijevaju korištenje lovnih posuda. Potrebno je postaviti uske daske u obliku zvijezde. Na mjestima gdje se ukrštaju, ukopa se u zemlju lovna posuda sa glatkim zidovima. Rovci u nju upadaju tokom noći.

Drugi način je praćenje kanala koje prave rovci, da bi se došlo do njihovog gnijezda. Može se sipati voda, a zatim malo ulja, pri čemu rovac može izaći na površinu, kako biste ga uhvatili.

Ekološke načine za suzbijanje rovca potražite ovdje!

Hemijske mere zaštite

Ukoliko se opredjelite za kemijsku zaštitu, možete koristiti granulirane insekticide: Galition G-5 u količini 40kg/ha i Force 0.5G u količini 12-15 kg/ha. Granule ravnomjerno raširite po površini zemlje, a zatim unesite u supstrat do dubine od 10 cm. Koristan je i mamac Mesurol 50 g /100 m2, koji se može primijeniti rasipanjem ili oblikovanjem gomilica tokom večeri.

Foto: mr Gordana Jovanović


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.