Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Slavol za soju - tretman sjemena soje

Oglas je neaktivan!

Ovaj oglas više nije aktivan, pogledajte slične oglase iz kategorije: Zaštita sjemena.

Agro-nika d.o.o

Kontakt - Agro-nika d.o.o

pogledaj sve oglase partnera

Cijena: na upit

Opis

Slavol za soju - tretman sjemena soje

SLAVOL ZA SOJU SADRŽI BAKTERIJE:

FIKSATORE DUŠIKA - vrše fiksaciju dušika i to:
Simbiozne: Bradyrhizobium japonicum - formiraju kvržice u korijenu soje
Asocijativne: Azotobacter sp. - koloniziraju (naseljavaju) površinu korijena soje.
Fosfomineralizatori - bakterije koje razgrađuju organske spojeve fosfora.
Fiksacija dušika proces je pretvaranja atmosferskog dušika kojeg u atmosferi ima 78%, ali u elementarnom, inertnom obliku koji je za biljke i životinje nepristupačan, u oblike (NH4) koje mogu koristiti svi ostali organizmi na zemlji. Fiksatori dušika mikroorganizmi su koji jedini mogu pretvarati plinoviti dušik iz atmosfere u amonijak.

Simbiozni fiksatori dušika - Bradyrhizobium japonicum formira kvržice u korijenu soje. Inokulacijom se na sjeme nanosi ova bakterija, čime se uspostavlja simbioza - formiraju se kvržice na korijenu u kojima bakterije vrše fiksaciju dušika i direktno predaju pristupačan dušik biljkama, a biljke snabdijevaju bakterije asimilativima (hranjivim tvarima koje je biljka stvorila u procesu fotosinteze).

Asocijativni fiksatori dušika Azotobacter sp. (3 vrste) koje se nalaze u Slavolu za soju naseljavaju samu površinu korijena. Na korijenu se ne vide kvržice, ali je vrlo specifičan odnos između biljke i bakterija.
Fosfomineralizatori imaju sposobnost kolonizacije (naseljavanja) korijena soje te direktno i indirektno stimuliraju rast biljaka.

Način djelovanja:

Slavol za soju utječe na uspostavljanje simbioze između korijena soje i bakterija Bradyrhizobium japonicum i formiranje kvržica. Bradyrhizobium japonicum preko korijenskih dlačica ulazi u unutrašnjost korijena (parenhima), gdje se počinju ubrzano dijeliti, uslijed čega se formira kvržica. U kvržici žive bakterije koje fiksiraju dušik i direktno ga predaju biljci, a biljke snabdijevaju bakterije hranjivim tvarima koje su stvorile u procesu fotosinteze.

Bakterije asocijativni fiksatori dušika i fosfomineralizatori pripadaju grupi bakterija koje stimuliraju rast biljaka - koloniziraju korijen soje, gdje pozitivno utječu na ishranu biljaka dušikom i fosforom. Ove bakterije proizvode auksine (indol - 3 octena kiselina) koji pomažu u uspostavljanju simbioze, odnosno prodiranju bakterija kroz korijenske dlačice do parenhima korijena, gdje se formira kvržica.

Primjena:

Sadržaj vrećice rastopiti u 250 ml vode ili 250 ml Slavola S i promiješati s potrebnom količinom sjemena soje za 1 ha (100 kg) neposredno prije sjetve.

Za bolje uspostavljanje simbioze između biljaka i bakterija preporučuje se da se sadržaj vrećice Slavola za soju pomiješa sa Slavolom S. Slavol S sadrži auksine, hormone koji su prirodni analozi biljnim hormonima. Auksini su signal biljke za uspješnije uspostavljanje simbioze (prodiranje bakterija u korijenski sustav soje).

Učinci primjene

Slavol za soju povećava:

  • Klijavost sjemena
  • Energiju klijanja
  • Snagu nicanja
  • Poboljšava upijanje dušika i fosfora
  • Utječe na rast i razvoj korijenskog sustava i bolju ishranu biljaka

Info

Kategorija: Zaštita sjemena
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: na upit
Država: Hrvatska
Datum objave oglasa: 07.03.2019.
Datum izmjene oglasa: 18.03.2020.
Pregleda: 206
Šifra oglasa: 42257

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas