Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Mikoriza

Oglas je istekao!

Pogledajte slične oglase iz kategorije: Gnojiva.

Cijena: na upit

Opis

Mikoriza je prirodna simbioza korena biljke i micelija mikoriznih gljiva koja je većini biljaka nužna za pravilan rast i razvoj. U takvoj, obostranoj korisnoj simbiozi gljive iz biljke uzimaju ugljene hidrate ali to joj mnogostruko i obilato vraćaju, čineći je jačom i zdravijom. I više od toga, mikoriza može povezati različite biljne vrste i omogućiti im međusobnu komunikaciju u cilju samozaštite. Ova simbioza biljaka i gljiva, presudna za rast i razvoj biljaka postoji već više miliona godina. Mikoriza spada među najbolja rešenja prirode za poboljšanje vegetacije i zdravlja biljaka. Reč mikoriza u doslovnom prevodu znači "gljivično korenje". Gljive, isto tako, luče hormone rasta koji podstiču korenje na rast i grananje, enzime koji omogućavaju uzimanje minerala iz organskih oblika i proizvode antibiotike koji mogu pomoći u zaštiti biljke od patogenih gljiva i bakterija u tlu. Mikoriza štiti biljke od teških metala i soli. U mikoriznoj simbiozi sa specifičnim gljivama koegzistira većina biljaka koje nastanjuju kopneni ekosistem. Zapravo, ova simbioza biljaka i gljiva jedna je od evolucijskih prilagodjavanja koja je omogućila biljkama da koloniziraju kopno, tada siromašno hranjivim materijama. Gljive mikorize, koje su mnogo delotvornije u upijanju minerala od samog korenja, pomogle su u prehrani prvih kopnenih biljaka. U mnogim slučajevima tlo sadrži obilje nutrijenata u oblicima nedostupnim biljci. Tu nastupa mikoriza sa sposobošću mobilizacije i transporta hranjivih materija biljci. Mikoriza ima velike mogućnosti skladištenja vode, a za vreme sušnih razdoblja snabdeva biljku tom istom vodom. Indijski naucnici su otkrili da simbioza biljaka i micelija posebnih, takozvanih mikoriznih gljiva stvara vrlo složenu komunikacijsku podzemnu mrežu sastavljenu od finih končastih vlakana, izolovali su gljive mikorize i stvorili novo mikrobiolosko djubrivo.

 

Mikorize se formiraju kada Mycorrhiza dospe u kontakt sa korenom i počne "zajednički život" stvarajuci simbiozu. Zahvaljujući tome biljke počinju zdraviji rast i lakše preuzimaju mikro i makro elemente jer prave mrežu koja pomaže da koren preuzima vodu i hranljive materije

MYCORRHIZA (GLOMUS SPP.) KOLIČINA PRIMENE: RATARSTVO 6-10kg po Ha u kombinaciji sa organskim djubrivom uz inkorporaciju na 2cm ili prilikom sejanja 5g Mycorrhiza na kg semena U rasadničkoj proizvodnji pomešati 200-300g na m2 supstrata U hortikulturi 1g po rasadu U voćarstvu 30-50g po sadnici Za parkovsko drveće visine preko 3m 150-200g VREME PRIMENE: Primenjuje se prilikom podizanja zasada , pre setve i pre sadnje u propisanim količinama NAČIN PRIMENE: Može se primeniti direktno nanošenjem praha na rasad (umakanjem rasada u prah) ili pomešati MYCORRHIZU u propisanoj količini sa supstratom ili kompostom i staviti u zoni korena. Može se rastvoriti u mlakoj vodi i pre rasadjivanja biljke potapati u pripremljenom rastvoru.

Info

Kategorija: Gnojiva
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: na upit
Država: Srbija
Županija: Toplički okrug
Datum objave oglasa: 14.04.2019.
Datum izmjene oglasa: 30.10.2019.
Pregleda: 726
Šifra oglasa: 42796

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas