Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

LOPATICNI AERATOR ZA RIBNJAKE 065 995 790 (viber)

Oglas je istekao!

Pogledajte slične oglase iz kategorije: Mehanizacija.

Cijena: na upit

Opis

Plutajući lopatični aerator nezamjenljiv na ribnjacima.
Za komercijalni tov ribe i na sportsko ribolovnim ribnjacima.

ZAŠTO JE NEOPHODNO IMATI LOPATIČNI AERATOR NA RIBNJAKU?

Plutajućim (lopatičnim) aeratorom postiže se najveći učinak, tj. unos kiseonika u vodu po kW utrošene el. energije, a ujedno smanjuje amonijak u vodi. Pri intenzivnoj proizvodnji preporučuje se upotreba min. 1,5kW po hektaru. Unos kiseonika je oko 2,5kg/h, što odgovara metaboličkoj potrošnji kiseonika od oko 10t aktivnog šarana. Unošenjem kiseonika u vodu pospješuje se aerobna razgradnja organskih otpadaka (npr. mrtvog rastinja) čime se stvara prirodna hrana u lancu ishrane, a sprečava anaerobno truljenje i razvoj štetnih bakterija u vodi itd. Od 3 do 4 sata potrebno je da aerator od 1,5kW promijeni vodu površine 1ha.

Primjenom aeratora moguće je poboljšati kvalitet vode, poboljšati životne uslove ribe, povećati gustinu uzgoja.

Aerator pokreće elektromotor kome reduktor smanjuje snagu i tako pokreće lopatice. Kada aerator radi, lopatice su djelimično ili potpuno potopljene u vodu. U procesu rotacije lopatice sijeku vodu, bacaju vodu i prskaju, pritiskaju vazduh u vodu i proizvode jaku silu. S jedne strane, površina vode se pritiska prema dnu, a sa druge strane voda protiče nazad. Kada su lopatica i površina vertikalne, onda proizvode silu paralelno sa površinom, formirajući usmjereni protok vode. Kada lopatica napušta površinu vode, negativni pritisak može se formirati na poleđini lopatice, te može poboljšati donju vodu. Kada je lopatica van vode, postojeća voda zakrivljuje lopaticu, kruži i diže se pod dejstvom centrifugalne sile te se dalje baca u vazduh, gdje se raspršuje u kapljice i veća količina vazduha se tu rastvara. Protok vazduha koji se formira radom lopatica može takođe ubrzati rastvaranje vazduha.

U PONUDI SU AERATORI:

1. Aerator 750W, čiji je unos 1,1kg kiseonika na sat (jedan set sadrži: monofazni motor 0,75kW, 1 ks, reduktor, 2 noseća plastična čamca od HDPE, ram od nerđajućeg čelika, vratilo od nerđajućeg čelika, 2 PP lopatice).

2. Aerator 1,5kW, čiji je unos 2,5kg kiseonika na sat (jedan set sadrži: monofazni motor 1,5kW, 2ks, reduktor, 3 noseća plastična čamca od HDPE, ram od nerđajućeg čelika, vratilo od nerđajućeg čelika, 4 PP lopatice).

UPOTREBA: Kako najbolje koristiti aerator?

U zavisnosti od klimatskih uslova i kvaliteta vode, aerator je najbolje uključivati od 3h do 6h ujutru, kada je najmanja fotosinteza, takođe ako je oblačno jutro, ili ako je neprekidno tmurno i kišovito onda uključivati aerator u ponoć, zatim prije kiše, tokom velikih vrućina, kod naglih promena vremena ili nakon đubrenja ribnjaka itd. To znači da se mora pratiti puštanje u rad aeratora kako bi se postigao najbolji efekat kiseonika.

Ukratko, dok god ima hipoksije treba povremeno puštati aerator. Dodatno, kada su velike vrućine, aerator treba uključiti na kratko oko podne kako bi se prilagodila temperatura vode.

Neophodno je obratiti pažnju na sunčane večeri (od 17h – 19h) kada ne treba uključivati aerator zato što fitoplankton u vodi na suncu vrši fotosintezu te može proizvesti više kiseonika, a aerator bi ga izbacio iz vode.

 

Info

Kategorija: Mehanizacija
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: na upit
Država: Bosna i Hercegovina
Županija: Brčko distrikt
Grad: Brcko
Datum objave oglasa: 23.03.2023.
Pregleda: 905
Šifra oglasa: 56997

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas