Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dronovi
  • 25.09.2022. 13:30

Za šta se sve mogu koristiti dronovi u poljoprivredi?

Postoji mnogo načina na koji dronovi mogu biti korisni poljoprivrednicima, ali je važno razumjeti njihova ograničenja i funkcije prije nego što uložite u skupu opremu.

Foto: PSSS
  • 520
  • 22
  • 0

Upotreba dronova u skoro svakom sektoru privrede brzo raste, ali upotreba u poljoprivrednoj industriji cvjeta. Od izviđanja do bezbjednosti, upotreba dronova je postala sveprisutna na velikim i malim gazdinstvima. Informacije koje bespilotne letjelice prikupljaju na gazdinstvima se često koriste za bolje informisanje o agronomskim odlukama i dio su sistema koji se generalno naziva "precizna poljoprivreda".

U mnogim oblastima je, kako kaže savjetodavac Aleksandar Stojanović, upotreba dronova već postala suštinski dio operacija precizne poljoprivrede. Podaci prikupljeni snimanjem dronova sa polja pomažu poljoprivrednicima da planiraju svoju sadnju i tretmane kako bi postigli najbolje prinose.

"Neki izvještaji pokazuju da korištenje sistema za preciznu poljoprivredu može povećati prinose za čak pet do 10 posto, što je značajno povećanje u industriji sa tipično malim profitnim maržama", dodaje on.

Nadgledanje zdravstvenih prilika biljaka

Jedna od upotreba snimaka dronova koja je već uvedena sa velikim uspjehom je praćenje zdravlja biljaka. Bespilotne letjelice opremljene specijalnom opremom za snimanje pod nazivom Indeksnormalizovane razlike vegetacije (NDVI) koriste detaljne informacije o bojama da ukažu na zdravlje biljaka. Kako savjetodavac kaže, to omogućava poljoprivrednicima da prate usjeve kako rastu, tako da se svi problemi mogu riješiti dovoljno brzo da se biljke spase.

Dronovima se prati zdravlje biljaka

"Dronovi koji koriste 'obične' kamere se takođe koriste za praćenje zdravlja usjeva. Mnogi farmeri već koriste satelitske snimke za praćenje rasta usjeva, gustine i boje, ali pristup satelitskim podacima je skup i u mnogim slučajevima nije tako efikasan kao bliži snimak dronom", kaže Stojanović i dodaje da su oblačnost i loši svjetlosni uslovi manje važni nego kada se koristi satelitsko snimanje pošto bespilotne letjelice lete blizu polja.

Primjena drona u zaštiti voćaka i vinove loze

Satelitska slika može ponuditi tačnost mjerača, ali snimanje dronom je u stanju da proizvede tačnu lokaciju slike do milimetra. To znači da nakon sadnje, površine sa prazninama na parcelama mogu biti uočene i ponovo zasađene po potrebi, a problemi sa bolestima ili štetočinama mogu se odmah otkriti i tretirati.

Monitoring uslova na terenu

Praćenje terena dronom se također koristi za praćenje zdravlja zemljišta i uslova na terenu. Oni mogu da obezbijede tačno mapiranje polja uključujući informacije o nadmorskoj visini koje, kako kaže stručnjak, omogućavaju poljoprivrednicima da pronađu bilo kakve nepravilnosti na terenu. Posjedovanje informacija o nadmorskoj visini polja je korisno za određivanje šema drenaže i vlažnih/suhih mjesta koja omogućavaju efikasnije tehnike zalivanja.

Leteći pastir: Dronom utjeruje krave u štalu

"Neki prodavci poljoprivrednih dronova i pružaoci usluga takođe nude praćenje nivoa azota u zemljištu pomoću poboljšanih senzora" kaže Stojanović i dodaje da to omogućava preciznu primjenu đubriva, eliminisanje loših mjesta za rast i poboljšanje zdravlja zemljišta u godinama koje dolaze.

Sadnja i sjetva

Jedna od novijih i manje rasprostranjenih upotreba dronova u poljoprivredi je za sadnju sjemena. Automatski dronovi sijačice se trenutno uglavnom koriste u šumarskoj industriji, ali potencijal za širu upotrebu je na vidiku.

"Sadnja dronom znači da se veoma teško dostupna područja mogu ponovo zasaditi bez ugrožavanja radnika", kaže savjetodavac i dodaje da su također u mogućnosti da sade mnogo efikasnije sa timom od dva operatera i deset dronova koji mogu da zasade 400.000 stabala dnevno.

Primjena drone u zaštiti bilja

Upotreba dronova za primjenu prskanja već je rasprostranjena u jugoistočnoj Aziji, a Južna Koreja koristi dronove za približno 30 posto svog prskanja u poljoprivredi. Takve "letjelice" su, kako kaže Stojanović, u stanju da se kreću po veoma teško dostupnim područjima, kao što su strma polja na visokim nadmorskim visinama.

Hoće li roboti brati bh. voće - bliži su nego što mislimo?

"Dronovi prskalice spašavaju radnike od potrebe da se kreću po poljima sa leđnim prskalicama, koje mogu biti opasne po njihovo zdravlje", kaže stručnjak i dodaje da oni isporučuju veoma fine aplikacije za prskanje koje se mogu usmjeriti na određena područja kako bi se maksimizirala efikasnost i uštedjeli troškovi hemikalija.

Smanjuju troškove hemikalija prilikom prskanja

Upotreba dronova u bezbjedonosne svrhe

Industrija bezbjedonosnih dronova se brzo razvija, ali je takođe izuzetno korisna na farmama. Korišćenje dronova za praćenje udaljenih dijelova farme bez potrebe da se tamo stiže, kako Stojanović kaže, štedi dragocjeno vrijeme i omogućava češće praćenje teško dostupnih područja. Kamere za bespilotne letjelice mogu da pruže pregled operacija na farmi tokom dana kako bi se osiguralo da operacije teku nesmetano i da bi se locirala oprema koja se koristi.

"Bezbjednosne bespilotne letjelice mogu da se rasporede da nadgledaju ograde i perimetre usjeva. Kamere sa bespilotnih letjelica se također koriste radi zaštite domaćih životinja lociranjem nestalih ili povrijeđenih životinja iz stada u udaljenim područjima za ispašu", kaže on dodajući da nadgledanje udaljenih područja, za koje je nekada bilo potrebno sati hodanja, sada se može završiti za nekoliko minuta.

Oprašivanje dronom

Neke od novijih upotreba za upotrebu dronova u poljoprivredi su još uvek u fazi testiranja i razvoja, navodi ovaj savjetodavac. Jedna od najpopularnijih je upotreba dronova za oprašivanje. Istraživači u Holandijii Japanu razvijaju male dronove koji su sposobni da oprašuju biljke bez oštećenja.

Dron u sat vremena opraši do 10 hektara zasada voća?

"Sljedeći korak je stvaranje autonomnih dronova za oprašivanje koji će raditi i nadgledati zdravlje usjeva bez stalnih instrukcija operatera."

Navodnjavanje dronom

Stojanović navodi kako nova istraživanja također pokazuju mogućnost za upotrebu dronova za navodnjavanje. Kako klimatske promjene sve više utiču na uslove suše, stvaranje efikasnijih rješenja za navodnjavanje je od vitalnog značaja. Koristeći mikrotalasnu detekciju, bespilotne letjelice su u stanju da snime veoma precizne informacije o vlažnosti zemljišta, nivoe vlage, što znači da se voda može distribuirati u polju na najefikasniji način u nastojanju da se očuvaju resursi.

"Zaključak je da su dronovi već uveliko promijenili poljoprivrednu industriju i nastaviće da raste njihova primjena u narednim godinama. Iako upotreba dronova postaje sve korisnija malim farmerima, još je daleko dok oni postanu dio opreme svakog gazdinstva, posebno u zemljama u razvoju", zaključuje.

U mnogim zemljama potrebno je donijeti i revidirati propise o upotrebi dronova i uraditi više istraživanja o njihovoj efikasnosti u određenim zadacima, kao što su primjena pesticida i prskanje. Postoji mnogo načina na koji dronovi mogu biti korisni poljoprivrednicima, ali je važno razumjeti njihova ograničenja i funkcije prije nego što uložite u skupu opremu.

Potrebna je ljudska crta

Podsjetimo da iako dronovi mogu biti automatizovani i dalje zahtijevaju ljudsku ruku za vođenje, programiranje i servis, što povećava troškove. Kako je rekao iz kompanije Hylio Nik Navratil, u Salvadoru, gdje se nalaze, i dalje se oslanjaju na ljudski rad, čime pomažu opstanku radnih mjesta.

"Mi obučavamo mještane, a oni postaju operateri na njima", rekao je Navratil.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Dronovi Precizna poljoprivreda Aleksandar Stojanović NDVI Prskanje dronovima Opršivanje dronom Navodnjavanje dronom Sjetva dronovima


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...