Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finasijska potpora
  • 15.09.2020. 11:30

Za finasiranje investicija i zapošljavanja u poljoprivredi izdvojeno 5 miliona KM

Iz Kompenzacionog fonda RS, izdvojena su sredstva za isplatu, u cilju sufinansiranja kapitalnih investicija u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se pomoglo i proizvođačima ali i prerađivačima da lakše prebrode krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Foto: Bigstockphoto/b-photo
  • 95
  • 91
  • 0

Iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske, izdvojena su sredstva za isplatu 5 miliona KM, u cilju sufinansiranja kapitalnih investicija u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se pomoglo i proizvođačima ali i prerađivačima da lakše prebrode negativne ekonomske posljedice izazvane pandemijom korona virusa. 

Upravni odbor ovog fonda odobrio je isplatu finansijskih sredstava na temelju dostavljenih rješenja Poreske uprave, u visini od 960.379 KM kao novčanu pomoć da se ublaže posljedice ekonomske krize. Subvencije su predviđene za 549 poslovnih lica i poduzetnika, odnosno, za 1.923 radnika, stoji na sajtu Vlade Republike Srpske. 

Radi se o poslovnim licima koji ostvaruju pravo na finansijsku potporu, za maj mjesec iz sredstava fonda, a za koje je Poreska uprava u periodu od 14. avgusta do 1. septembra donijela rješenja da se odobrava navedena novčana potpora.

Podrška u cilju suzbijanja negativnih ekonomskih posljedica

UO ove nadležne instititucije RS, izdvojio je sredstva u visini od 295.559 KM za isplatu poduzetnicima, za četvrti mjesec tekuće godine, po osnovu manjeg obima poslovanja za vrijeme aktuelne pandemije, a sve u cilju ublažavanja učinaka postojeće krize.  

Takođe, sredstvima iz fonda biti će finansirana kupovina dva Elisa analizatora, kao i drugih instrumenata neophodnih za sprovođenje istraživanja "Nacionalna studija seroprevalencije kovid 19 infekcije u populaciji Republike Srpske". Predviđen budžet za ovu investiciju iznosi 200.000 KM.

Raspisan Javni poziv za projekte u poljoprivredi - maksimalan iznos po osobi 15.000 KM

Po jedan od ovih analizatora, kao i pratećih instrumenta biti će donirani Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nakon što se istraživanje završi. 

Kompenzacioni fond RS usvojio je informaciju o predstojećem sufinansiranju nabavke 20 hiljada doza četvorovalentne vakcine protiv gripa, te u ove svrhe odobrio 153.913 KM. 

Razvojna banka FBiH odobrila 100 miliona KM za razvoj poljoprivrede

Podsjećamo da je i Vlada FBiH na posljednjoj održanoj sjednici, usvojila program pomoću kojih je privrednicima omogućeno korištenje sredstava Garancijskog fonda otvorenog kod Razvojne banke FBiH. Cilj je da u uslovima otežanog poslovanja usljed pandemije koronavirusa, bude obezbijeđena podrška privrednicima koji imaju problem u obezbjeđivanju finansijskih sredstava za održanje postojećeg stepena zaposlenosti, te kreiranje novih radnih mjesta. Sredstva će biti usmjerena na pružanje podrške za pokretanje novih, rast i razvoj postojećih poslovnih aktivnosti, povećanje konkurentnosti, inovacije i dodatno zapošljavanje, u čiju svrhu će biti doneseni novi programi.


Tagovi

Investicije u poljoprivredi Kapitalne investicije Kompenzacioni fond Poslovni subjekti Pandemija korona virusa Elisa analizatori Povećanje konkurentnosti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.