Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna proizvodnja
  • 05.02.2016. 10:30

Vlada RS o zaštiti domaće agrarne proizvodnje

Vlada Republike Srpske je usvojila Informaciju o aktuelnim pitanjima u oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje agrarnog sektora.

Foto: pixabay.com
  • 147
  • 9
  • 0

Vlada Republike Srpske je usvojila Informaciju o aktuelnim pitanjima u oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje agrarnog sektora. Stava je da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima s EU, a u vezi tradicionalne trgovine s Hrvatskom, bila izuzetno štetna po agrarni sektor Republike Srpske i BiH u cjelini, te da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost, treba ostati na snazi do ulaska BiH u EU.

Održan sastanak sa predstavnicima agrarnog sektora

U Vladi Republike Sprske ističu da inzistiraju kod nadležnih organa na nivou BiH da preduzmu aktivnosti na primjeni mjera koje će doprinijeti unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje u oblasti agrarnog sektora. Ovim su potvrđeni stavovi izneseni na radnom sastanku koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnose i Ministarstvom trgovine i turizma, organizovalo 26.januara, sa svim predstavnicima agrarnog sektora, a povodom razgovora o potencijalnim mjerama za unapređenje spoljno-trgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje.

Brojne su mjere za zaštitu domaće proizvodnje

Mjere za unapređenje spoljno-trgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje koje su navedene u Informaciji su: uvođenje prelevmana na osnovu Zakona o spoljnoj trgovini, revidiranje tarifnih kvota, koje je BiH otvorila jednostrano, među kojima su i kvote za svinjsko meso i šećer, o kojima se još može pregovarati, kao i uspostavljanje tržišno-informativnog sistema, preciznije definisanje tarifne oznake "ostalo". Obuhvaćene su i mjere za unapređenje rada graničnih organa, među kojima su uvođenje obaveznog mjerenja poljoprivrednih proizvoda prilikom uvoza, uvođenje pojačanih kontrola i povećanje uzimanja uzoraka na uvezene pošiljke na pet odsto, te suzbijanje nelegalnih radnji na graničnim prelazima. Među navedenim mjerama su i usvajanje pravilnika o tržišnim standardima za voće, povrće i ostale proizvode biljnog i animalnog porijekla, te pokretanje postupka utvrđivanja porijekla sirovina u zemljama izvoznicima radi sprečavanja eventualnog reeksporta.

Foto: pixabay.com


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Vlada RS Zaštita domaće proizvodnje Agrarni sektor Tržišni standardi Izvoz Reeksport

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]