Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrdio Dodik
  • 22.03.2022. 14:30

U narednim danima stiže 25.000 tona đubriva iz Turske, tražit će se žitarice iz Srbije

U Predsjedništvo BiH stigla obavijest turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojoj je navedeno da je Turska spremna da osigura 25.000 tona đubriva, u skladu s ranijim razgovorima i zahtjevom

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 543
  • 125
  • 0

U narednih sedam do deset dana 25.000 tona mineralnog đubriva stići će iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, rekao je član Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Prema njegovim riječima, stigla je obavijest turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojoj je navedeno da je Turska spremna da osigura 25.000 tona đubriva, u skladu s ranijim razgovorima i zahtjevom.

"Pozvao sam ministra vanjske trgovine i ekonomski odnosa u Vijeću ministara Stašu Košarca, koji treba operativno da to provede. U narednih sedam do deset dana, đubrivo bi trebalo da stigne. To je prva tura, imajući u vidu da smo razgovarali o 50.000 tona. Druga količina trebalo bi da stigne u narednom periodu", rekao je Dodik.

Nestašica gnojiva na globalnom nivou odrazila se i na tržište Bosne i Hercegovine, gdje se već dvije sedmice evidentira nedostatak. Zalihe u većini prodajnih centara su vrlo male ili ih nema nikako, a nema ni garancija distributera kada bi se stanje moglo popraviti.

Vijeće ministara BiH je u petak donijelo odluku i o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, kao podršku poljoprivrednicima, nakon poremećaja na globalnom tržištu i rasta cijena. Odlukom se do kraja ove godine omogućava bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih đubriva i utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Peradari traže da se hitno omogući uvoz kukuruza i ostalih žitarica iz Srbije

On je naveo i kako je Republika Srpska formirala popis svih potrebnih proizvoda - kukuruza, pšenice i drugih artikala, te da se čeka da isto to učini Federacija BiH, kako bi bila zatražena pomoć Srbije.

"U kontaktu smo s najvišim vrhom Srbije, to će nam biti odobreno. Apelujem na Federaciju da ukoliko ima potrebe da to iskaže, ukoliko nema, da također kaže, a ne da gubimo dane. Nije fer da gubimo vrijeme u ovakvim trenucima", istakao je on.


Tagovi

Gnojivo Đubrivo Proljetna sjetva Milorad Dodik Staša Košarac Žitarice Turska Srbija Uvoz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas