Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intera Tehnološki park
  • 30.01.2017. 12:00

Studenti inovacijama pomažu razvoj poljoprivrede

Jedan tim studenata razvio je rješenje senzorike za mjerenje vlažnosti tla na tri razine za poduzeće Hepok d.d., a drugi modul praćenja učinkovitosti radnika korištenjem barkoda za poduzeće Hercegovinalijek d.o.o.

  • 487
  • 56
  • 0

Dva funkcionalna tehnološka rješenja za poljoprivredni sektor, koja su dva tima razvijala uz podršku trenera iz CityOS Foundation-a, predstavljena su u mostarskom Tehnološkom parku intera. Naime, jedan tim studenata razvio je rješenje senzorike za mjerenje vlažnosti tla na tri razine za poduzeće Hepok d.d., a drugi modul praćenja učinkovitosti radnika korištenjem barkoda za poduzeće Hercegovinalijek d.o.o.

Iznimno je važno, navode iz Intere, napomenuti da se rješenja nalaze pred beta verzijom i već se koriste i testiraju na terenu.

"Aktivnostima koje su provedene u okviru CityOS programa, potvrđeno je da postoji veliki interes i potencijal u primjeni modernih tehnologija u sektoru poljoprivrede. Važno je naglasiti da je iskazan veliki interes ključnih aktera kao što su: firme iz ovog sektora, visokoobrazovne institucije, ali i mladi ljudi koji su željni rada, učenja i novih prilika. Ponosni smo na rezultate rada timova i na rješenja koja su napravili i koja su odmah primjenjiva na terenu. Vjerujemo da je ovo tek početak rada i saradnje u ovom području", kazala je Meliha Gekić Lerić, managerica poslovnog inkubatora i voditeljica ovog programa.

Njihov put je, kažu, započeo u listopadu 2016. godine kada su sudjelovali u CityOS konferenciji, "Zero to Hero" radionicama i hackathonu koji su predstavljali uvod u tri mjeseca intenzivnog i predanog rada koji su rezultirali ovim rješenjima. Ostvariviši suradnju i partnerstvo sa svim relevantnim institucijama, fakultetima, organizacijama te poduzećima INTERA Tehnološki Park je kroz CityOS program usmjerio sudionike ka rješavanju konkretnih problema s kojima se renomirana hercegovačka poduzeća susreću na terenu.

Značaj projekta su prepoznali Grad Mostar, Agronomsko-mediteranski fakultet i Fakultet informacijskih tehnologija koji su, svaki na svoj način, doprinijeli kvaliteti programa. Program je organiziran u suradnji sa CityOS Foundation-om uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Grada Mostara.

Izvor i foto: intera.ba


Tagovi

Tehnološki park Intera Mostar Studenti Tehnička rješenja Poljoprivreda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]