Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi na otvorenom
  • 09.09.2021. 09:00

Pamukova sovica napada papriku i paradajz, pregledajte zasade!

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata dok je na nekim njivama registrovana pamukova sovica. Najugroženiji su zasadi boranije, soje, paprike, paradajza i kupusa.

Foto: Depositphotos/C.A.
  • 91
  • 7
  • 0

Svježije vrijeme sa padavinama tokom prethodne nedjelje, pogodovalo je usjevima, a posebno voću, vinovoj lozi i povrtarskim vrstama koje se sada nalaze u fazi nalijevanja ploda, navodi se u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske.

Povoljni agroklimatski uslovi zadržaće se i do kraja sedmice, te će odgovarati izvođenju aktuelnih radova na otvorenom polju. 

Za većinu ratarskih usjeva, pogotovo kukuruza, dospjele padavine su zakasnile tako da ne mogu u nekoj većoj mjeri uticati na visinu prinosa i kvalitet roda. 

Kiša koja je padala proteklih dana nakvasila je površinski sloj tla i djelimično popravila zalihe vlage u dubljim slojevima, što će biti od značaja za predstojeću obradu i pripremu parcela za jesenju sjetvu, ocjenjuju stručnjaci a prenosi Srna.

Ugroženi i zasadi vinove loze

Nedavno je uočena i aktivnost insekata dok je na nekim njivama registrovana pamukova sovica. Najugroženiji su zasadi boranije, soje, paprike, paradajza i kupusa.

Kod voćarskih kultura, na plodovima jabuke utvrđeno je prisustvo jaja jabukinog smotavca.

Jabukin smotavac: Karakteristike i način suzbijanja

Kada je riječ o biljnim bolestima, nestabilne vremenske prilike ovih dana uticale su da se stvore povoljni uslovi za infekciju i razvoj gljive prouzrokovača sive truleži grožđa.


Tagovi

Padavine Svježije vrijeme Priprema parcela Zemljišna vlaga Pamukova sovica Jabukin smotavac Siva trulež grožđa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.