Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinska kriza
  • 07.03.2022. 07:30

Očekuje se nestašica drvene ambalaže: Ukrajinske pilane napuštene, radnici mobilizirani

Ukrajina je glavni dobavljač sirovine za europsku i nizozemsku drvnu industriju. Pilane s kojima posluju su napuštene, a u lukama stoje potpuno natovareni kamioni i kontejneri

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 815
  • 195
  • 0

Europska unija je pred još jednim problemom koji je rezultat rata u Ukrajini. Sankcije koje ograničavaju trgovinu s Rusijom i Bjelorusijom uključuju i trgovinu drvenom građom, a koja je potrebna i za transport i za pakiranje voća i povrća.

Nizozemsko Udruženje proizvođača ambalaže i paleta (EPV) objavilo je da očekuju nestašicu drveta zbog razvoja događaja. Nizozemska uvozi ogromnu količinu drveta iz istočne Europe i za očekivati je da će se gubitak tog obujma odraziti na opskrbu proizvodima, kao što su palete, sanduci i kutije. 

Ukrajina je glavni dobavljač ove sirovine za europsku i nizozemsku drvnu industriju, a članovi EPV-a imaju bliske kontakte u toj zemlji. Pilane s kojima posluju su napuštene, a u lukama stoje potpuno natovareni kamioni i kontejneri.

Predviđa se da će Skandinavija, Njemačka i baltičke države, koje proizvode drvo, moći nadomjestiti samo mali dio ove količine zbog čega će se pojaviti nestašica.

Transport drveta i građe će biti teško pogođen ratom i sankcijama. Dosadašnja praksa je bila da se iz Rusije uvozilo drvo i da su napunjeni kamioni dovozili neophodnu sirovinu, a na povratku se kamioni pune robom koju je ta zemlja uvozila. Zbog sankcija to više nije moguće. Drugi problem je što mnogi istočnoeuropski vozači imaju ukrajinsko ili bjelorusko državljanstvo. Njihovom mobilizacijom u matičnim zemljama oni postaju nedostupni za ekonomiju EU.

EPV i njeni članovi su zabrinuti i prate razvoj događaja. Njihov savjet je da kupci i članovi budu u kontaktu sa svojim dobavljačima kako bi razmjenjivali informacije o zalihama, isporukama i mogućim alternativama.


Tagovi

Uvoz drveta Drvena ambalaža Rat u Ukrajini Sankcije Kriza Transport robe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer