Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 22.01.2021. 14:00

Obezbjeđena poticajna sredstva za poljoprivredu u 2021. godini?

U Budžetu Federacije BiH za tekuću godinu planirane su potpore u iznosu od tri miliona KM na ime subvencioniranja odnosno regresiranja kamata.

Foto: Depositphotos/n.shumanski
  • 3.281
  • 352
  • 0

Na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada FBiH donijela je izmjene i dopune Programa poticaja za prošlu godinu. Ovim putem ukinuta su ranije nametnuta ograničenja u biljnoj i animalnoj proizvodnji za fizičke osobe, poljoprivredne obrte i pravne subjekte, a proizvođačima osigurano pravo na dodatna poticajna sredstva za svako ostvareno povećanje proizvodnje.

Svi rokovi navedeni u Pravilnicima prolongirani su zbog donesenih mjera zabrana kretanja ljudi za vrijeme pandemije koronavirusa i smanjenog rada službenika u općinama, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Operativnim planovima obezbjeđena su sredstva za isplatu redovnih potpora za poljoprivredu u 2020.

Ulaganja u agrarni sektor

Podrška za sufinansiranje proljetne sjetve ostvarena je u 70 gradova (lokalnih samouprava) u iznosu od 4.75 miliona KM, a za sufinansiranje jesenske u 48 općina u visini od 1.2 mil. KM.

Na proljeće prošle godine, tačnije u aprilu, Federalno ministarstvo definisalo je kreditnu liniju sa Razvojnom bankom FBiH, u cilju osiguranja povoljnih uslova za investicijska ulaganja u sektoru agrara i prehrambene industrije. Ovo funkcioniše po principu da korisnik obezbjedi 25 odsto sredstava vlastitog učešća, 25% grantova ministarstvo, a 50% banka. Pri tom je rok otplate kredita do 15 godina, grace period do 36 mjeseci, a nominalna kamatna stopa iznosi tri odsto fiksno na godišnjem nivou.

Sufinansiranje proljetne sjetve: Rok za prijavu sjetvenih površina do 15. januara

Od uspostavljanja ove kreditne linije, u poljoprivredu je ukupno investirano 5,8 miliona KM. Do sada je za tu namjenu resorno ministarstvo potpisalo ugovore sa osam klijenata u ukupno iznosu od preko 560 hiljada KM dok su dva ugovora u proceduri potpisivanja.

Za 2021. planirane potpore od 3 mil. KM

Za kapitalna ulaganja u okviru modela ruralnog razvoja, odobreno je 649 zahtjeva u visini iznosa od 7.5 miliona KM.
 
 Kada je riječ o ostalim vrstama podrške, odobrena su sredstava zadrugama za otkup proizvedenih poljoprivrednih proizvoda u iznosu od oko 185 hiljada KM, što je značajno doprinijelo mogućnosti plasmana istih, odnosno smanjenju tržišnih viškova na području Federacije BiH.
 
U okviru isplate redovnih poticaja, do sada je isplaćeno 54,3 mil. za animalnu i 10.562 KM za biljnu proizvodnju.

Objavljena lista korisnika potpore u poljoprivredno - prehrambenom sektoru

Podsjetimo se da je krajem prošlog mjeseca Federalno ministarstvo poljoprivrede objavilo listu izabranih korisnika za dodjelu finansijske pomoći. Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19 u prošloj godini bio je obuhvaćen 31 privredni subjekt u ukupnom iznosu od 8,2 mil. KM. Ova mjera odnosila se na izvozno orijentisana preduzeća u pomenutom sektoru.

U Budžetu Federacije BiH za tekuću godinu planirane su potpore u iznosu od tri miliona KM na ime subvencioniranja odnosno regresiranja kamata i troškova garancija na kredite odobrene putem garantnog programa.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Poticajna sredstva Biljna proizvodnja Animalna proizvodnja Grantovi Interventne mjere


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.