Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carinska uprava
  • 25.05.2022. 12:30

Naplaćeno više od milijun kuna kazni zbog nezakonitog unosa herbicida i pesticida

Samo u svibnju ove godine u 26 pojedinačnih slučajeva izrečeno je u prekršajnim nalozima ukupno 577.550 kuna novčanih kazni, navode iz Carinske uprave.

Foto: Depositphotos/justinb
  • 3.153
  • 287
  • 0

Carinska uprava u srijedu je izvijestila da je u prvih pet mjeseci otkrila i spriječila pokušaj nezakonitog unosa više od četiri tisuće litara herbicidnih pripravaka i 61 kilogram insekticida i fungicida čiji je unos iz trećih zemalja zabranjen, a od počinitelja je naplatila više od milijun kuna kazni. 

Po podatcima iz priopćenja, u prvih pet mjeseci je oduzeto ukupno 4.320 litara različitih herbicidnih pripravaka te oko 61 kilogram insekticida/fungicida čiji su unos i uporaba u EU/RH zabranjeni.

Pritom je ukupno izrečeno i naplaćeno više od milijun kuna novčanih kazni od 88 počinitelja, kako domaćih tako i stranih državljana, ističu iz Carinske uprave, koja je nezakonite pripravke oduzela u prekršajnom postupku te od počinitelja nezakonitog unosa naplatila novčane kazne. 

Primjenjujući strogu politiku kažnjavanja, primjerice samo u mjesecu svibnju ove godine u 26 pojedinačnih slučajeva izrečeno je u prekršajnim nalozima ukupno 577.550 kuna novčanih kazni, od kojih je za količine veće od 2 litre zabranjenih herbicida raspon izrečenih kazni bio u iznosu od 15.000 do 50.000 kuna, naglasili su.

"Kako je proljeće vrijeme pojačanih poljoprivrednih radova, uočeni su pojedinačni pokušaji nezakonitih unosa iz susjednih trećih zemalja sredstva za zaštitu bilja, unatoč svjesnosti kako je unos ali i uporaba u RH takvih proizvoda izričito zabranjena te je zbog mogućeg štetnog utjecaja na bioraznolikost (između ostaloga i na životinjski svijet) nekontroliranom uporabom iznimno opasna", navodi se u priopćenju. 

Pritom upozoravaju da protuzakonita i nekontrolirana uporaba tih opasnih herbicida i pesticida, najčešće podrijetlom iz trećih zemalja, ima potencijalne štetne posljedice za zdravlje ljudi i životinja te zaštitu okoliša. 

"Naime, njihova primjena može izravno ugroziti zdravlje poljodjelaca koji ih primjenjuju za zaštitu bilja ali i zdravlje krajnjih potrošača takvim pripravcima tretiranih biljnih proizvoda. Također, može imati i izravan štetni utjecaj na zdravlje životinjskog svijeta jer ovi preparati mogu uzrokovati pomor širih razmjera poput recentnih slučajeva pomora pčela", kažu.

Ističu da su, nakon uočenog trenda pojedinačnih unosa, pojačali carinski nadzor na svim graničnim prijelazima, odnosno na vanjskoj granici carinskog područja EU te za sve otkrivene slučajeve nezakonitog unosa pojačali kaznenu politiku u okviru zakonskog raspona propisanih kazni.

U takvim slučajevima, Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva EU propisuje sankcioniranje ako prilikom unosa robe u carinsko područje Unije ili iznošenja robe iz carinskog područja Unije, pravna ili fizička osoba ne podnese carinsku deklaraciju za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u rasponu od 10.000 kuna do 1.000.000 kuna za pravnu osobu, a za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi novčana kazna je od 3.000 do 100.000 kuna.

Carinska uprava najavljuje da će i nadalje, primjenjujući pojačane mjere nadzora, usmjeravati aktivnosti na otkivanje ovih nezakonitih radnji, ali i preventivnim informativnim mjerama, među kojima i putem medijskih objava te objava na web stranicama, apelirati na građane da je unos ovakvih pripravaka zabranjen i štetan za bioraznolikost u RH, te ih upozoravati da će svaki namjerni ili pokušaj unosa iz neznanja zabranjenih roba, pa tako i herbicida, biti strogo sankcioniran, a roba oduzeta i uništena.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Carinska uprava Pesticidi Kazna Nezakonit unos

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.