Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjed u selima
  • 12.11.2015. 16:00

Medvjed šeta selima Lijevče polja!

Posljednjih nekoliko dana na području Lijevče polja mještani su primijetili medvjeda. Na teren su izašle nadležne institucije, a građane se poziva na oprez.

Foto: depositphotos.com
  • 95
  • 3
  • 0

Mještani sa područja Lijevče polja upozorli su kako je posljednjih dana u njihovom kraju, točnije na njivama, primjećen mrki medvjed.

Koliko je za sada poznato, medvjed je prošao kroz mjesta Donje i Gornje Karajzovce, zatim Romanovce i prema zadnjim informacijama kretanje je nastavio prema selu Vilusi. Što su nadležni poduzeli po tom pitanju?

Ne uznemiravati medvjeda već pozvati policiju

Teren u Lijevču je obišao i pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić kojem su se pridružili predstavnici LU "Lijevče" koje je korisnik lovišta Karajzovci - Romanovci. Prema pisanju Nezavisnih novina, iz Ministarstva su, nakon obilaska terena, izdana uputstva za rješavanje nastale situacije. Prema tim uputstvima, korisnik lovišta treba prikupiti informacije i izdati obavještenje prema lokanom stanovništvu, ali i nastaviti pratiti situaciju.

Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju građane da u slučaju uočavanja medvjeda, o tome obavijeste lovačko udruženje ili policiju, a medvjeda ne uznemiravaju kako ne bi došlo do nepredviđenih i neželjenih reakcija.

Postoji mogućnost da se medvjed u idućih nekoliko dana sam vrati u svoje stanište, a ukoliko do toga ne dođe, razmatraju se različite mogućnosti da ga se natjera na vraćanje u prirodno okruženje. Jedna od mogućnosti je organizirani pogon, a druga je uspavljivanje nakon kojega bi se medvjeda sigurno i bez posljedica vratilo u stanište.

Čobani na posebnom oprezu

Reakciji nadležnih nadaju se i mještani ovoga kraja, jer kako kažu, iako za sada medvjed nije nikoga napao, nije im svejedno znajući da slobodno šeta u njihovoj blizini. Na posebnom su oprezu i čobani koji su se organizirali po pitanju dežurstava kako bi na vrijeme reagirali u slučaju potrebe. Najveće štete od medvjeda, inače nastaju na ratarskim usjevima, voćnjacima, ali i pčelinjacima, a nije mu stran ni napad na divlje, ali i domaće životinje.

Poznato je da se medvjedi rijetko opredjeljuju za hranu životinjskog porijekla, a kada se to dogodi, najčešće je to uzrokovano nedostatkom hrane biljnog porijekla u njegovom staništu. U tim slučajevima, medvjed najprije napada srne i jelene, a zatim ovce, goveda i konje na paši. Isto tako, važno je znati da u vrijeme najveće gladi medvjed može napraviti štete u torovima i stajama pa u iznimnim situacijama, napasti i ljude. Stoga opreza nikada dovoljno. Potrebno je slušati uputstva nadležnih institucija i ponašati se u skladu s njima, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Foto: depositphotos.com; exinocactus


Tagovi

Medvjed Štete od medvjeda Lijevče polje Uspavljivanje Prirodno stanište medvjeda Goran Zubić Ministarstvo poljoprivrede Lovačko udruženje Čobani Ovce Oprez