Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje povrtara
  • 24.03.2022. 17:00

Mastalo: Ako budemo imali više domaćeg povrća, cijene će biti pristupačnije

Cijene poljoprivrednih proizvoda lani su, u odnosu na njihov prosjek iz 2015. godine, bile više za 26,9 posto

Foto: Julijana Kuzmić
  • 97
  • 25
  • 0

Ako budemo imali mnogo više domaćeg povrća smatram da će i cijene onda biti pristupačnije, izjavio je predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastalo. Gostujući na RTRS-u, on je ocijenio kako će sjetva ove godine biti mnogo bolja nego što se to očekivalo.

"Povrtari su bili u velikoj neizvjesnosti. Poslovali su negativno 2020. godine. Prošla godina je bila dobra, ali su se morali namiriti dugovi iz 2020. Tako da su poslovali na pozitivnoj nuli. Sredstva iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske će mnogo dobro doći povrtarima da završe proizvodnju", rekao je Mastalo.

Istakao je kako pravo na poticaj iz Kompenzacionog fonda RS imaju svi proizvođači povrća koji su 2021. imali proizvodnju i koji su ta sredstva koristili, odnosno koji su prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prošle godine uputili zahtjev.

Zbog enorminih poskupljenja, BiH prijeti pomor stočnog fonda

Prema njegovim riječima, nakon toga će Agencija za agrarna plaćanja formirati komisiju koja će odlučiti kako će se sredstva raspodijeliti.

Rast cijena

Inače, cijene poljoprivrednih proizvoda lani su, u odnosu na njihov prosjek iz 2015. godine, bile više za 26,9 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U 2021. zabilježen je rast cijena biljne proizvodnje za 37,5 posto i rast cijena stočne proizvodnje za 16,4 posto, u odnosu na šest godina ranije. Cijene dobara i usluga za tekuću potrošnju u poljoprivrednoj proizvodnji, uzimajući u obzir isti period, više su za 12,1 posto, navode iz državne Agencije za statistiku.

Veća prodaja

Kada je riječ o prodaji poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama, u posljednjem kvartalu prošle godine su zabilježene povećane vrijednosti prodaje kod žitarica za 19,5%, krompira za 28,2%, povrća za 8,2%, voća za 3,0%, proizvoda životinja za 10,4% i ostalih proizvoda za 47,3%. Istovremeno se manje prodavalo peradi za tri posto u odnosu na isti period godinu ranije

U strukturi ukupne prodaje poljoprivrednih proizvoda povrće je učestvovalo sa 34,7%, žitarice sa 1,0%, krompir sa 6,5%, voće sa 23,4%, perad sa 2,6%, proizvodi životinja sa 24,1%, ostali proizvodi sa 7,5% i rezano cvijeće sa 0,3%.


Tagovi

Poljoprivreda Povrtlari Branko Mastalo Cijene povrća Zelena pijaca Domaća proizvodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.