Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska unija
  • 15.09.2017. 20:00

ZPP mora pomoći u suočavanju sa krizom

Ministri poljoprivrede EU došli su do zaključka da trenutni ZPP nije dovoljno pripremljen za krize, odnosno elementarne nepogode i da poljoprivrednici ne bi trebalo da ostanu sami u upravljanju rizicima.

Foto: daeron / Pixabay
  • 234
  • 11
  • 0

Ministri Evropske unije za poljoprivredu i ribarstvo sastali su se kako bi razmotrili mere upravljanja rizikom u budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) na neformalnom sastanku u Kulturnom centru u Talinu u Estoniji. Ministri su došli do zaključka da trenutni ZPP nije dovoljno pripremljen za krize, odnosno elementarne nepogode i da poljoprivrednici ne bi trebalo da ostanu sami u upravljanju rizicima.

Prema rečima ministra ruralnog razvoja Estonije Tarmoa Tama, koji je predsedavao sastankom, ZPP treba da ponudi poljoprivrednicima alate kojima će poboljšati spremnost na krizne situacije i povećati konkurentnost poljoprivrednika u uslovima otvorenog tržišta.

Ministri su došli do zaključka da se sistem kriznih rezervi mora revidirati i da se mora brže i fleksibilnije delovati. Smatralo se, naime, da mere upravljanja rizicima moraju uzeti u obzir specifičnosti različitih država članica. Takođe, dogovorili su se da direktne podrške imaju važnu ulogu u osiguravanju stabilnih dohodaka u poljoprivrednom sektoru.

"Poslednja kriza takođe je pokazala da direktna podrška pomaže poljoprivrednicima u najtežim vremenima", istakao je Tam.

Glavna tema neformalnog sastanka bila je "Upravljanje rizicima: osnaživanje naših poljoprivrednika sa efikansim sredstvima za upravljanje rizicima nakon 2020. godine". Na sastanku su učestvovale delegacije iz 28 zemalja članica, kao i predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Glavnog sekretarijata Veća Evropske unije, Copa-Cogeca i CEJA.

Foto: daeron / Pixabay


Izvori

AgPress


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta