Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi srbobranski viski
  • 05.05.2018. 18:30

Viski sa šmekom srbobranskog ječma

"Ako smo sposobni da proizvedemo ječam, valjda možemo i viski", kaže Srbobranac Milan Milošev.

Foto: Pixabay / felix_w
  • 607
  • 22
  • 0

Srbobranac Milan Milošev oktobra prošle godine napravio je prvi viski u ovim krajevima. Napravljen je od pivarskog ječma sa Milanove porodične njive. Pošto je 100% od ječmenog slada, a proizveden je u jednoj destileriji, pripada vrsti singl malt, koju su proslavili Škoti. Kako je rekao ovaj domaćin za Novosti, proizvesti ječam nije lako, ali se ispostavilo da je mnogo teže napraviti viski:

"Pre tri, četiri godine sam se zainteresovao, pročitao mnogo literature, istraživao po internetu i tražio savete tehnologa. Svi su me usmeravali, ali mi niko nije objasnio postupak do kraja. Trebalo je mnogo truda da dođem do dobitne formule".

Umesto hrastovog bureta - hrastov čips

Destilat Prvog srbobranskog viskija, kako je naziv ovog žestokog pića, došao je do 64-65% alkohola, posle čega je razblažen destilovanom vodom na 42%.  Iako nije ležao u hrastovom buretu, viski je dobio zlatnu boju. "Bio sam nestrpljiv da što pre isprobam ono što sam napravio. Došao sam do podatka da hrastovo bure može da bude zamenjeno hrastovim čipsom, s kojim je dovoljno da destilat bude u kontaktu od jednog do četiri meseca", kaže Milan.

Sposobni za ječam - sposobni za viski

Milošev je dobio 15 litara viskija, ali oni nisi za prodaju, nego su namenjeni gostima i prijateljima. Ipak, kaže da neće ostati na ovome: "Imamo odlično podneblje za proizvodnju pivarskog ječma, koji je osnovna sirovina za viski, pa zašto i mi ne bismo pravili to čuveno piće. Ako smo sposobni da proizvedemo ječam, valjda možemo i viski".


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Viski Srbobran Prvi srbobranski viski Milan Milošev Singl malt Ječam


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D