Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmoneloza
  • 09.06.2021. 07:30

Više zaraze salmonelom u Evropi - kako da se spreči oboljevanje?

U Nemačkoj je broj prijavljenih slučajeva porastao na više od 20 u šest saveznih država. Čak 300 slučajeva zabeleženo je u evropskim zemljama, ali i u Kanadi.

Foto: Depositphotos/kapa196628
  • 116
  • 13
  • 0

Poslednjih meseci u nekim evropskim zemljama, kao i u Kanadi zabeleženo je više od 300 slučajeva salmoneloze koji su međusobno povezani. U Velikoj Britaniji porastao je broj slučajeva zaraze zbog pronađene bakterije (Salmonella Enteritidis) u smrznutom pohovanom pilećem mesu.

Iako se ona ubija dubokim smrzavanjem, ipak može da ostane zarazna na nižim temperaturama. Prema EurekAlert-u, u Nemačkoj je broj prijavljenih slučajeva trenutno porastao na više od 20 u šest saveznih država. Prošle godine u toj zemlji bilo je ukupno 10.000 prijavljenih slučajeva, od kojih je većina bila uzrokovana konzumacijom kontaminiranih namirnica.

Infekcije hranom mogu da se izbegnu posvećivanjem posebne pažnje higijeni prilikom pripreme sirovog mesa. Zbog mera preduzetih za suzbijanje pandemije Covid-19, ljudi češće kuvaju kod kuće, a zbog čega koriste praktične proizvode poput smrznutih proizvoda.

Kako bi sprečili zarazu, hranu, pogotovo onu koja sadrži sirovo meso živine potrebno je dobro da se termički obradi "Za decu i starije rizik da se razbole je veći", upozorava predsednik nemačkog Saveznog instituta za procenu rizika (BfR), prof. dr. Andreas Hensel.

Nađena u 5,6 odsto uzoraka

Istrage službenih tela za nadzor hrane pokazuju da sirova živina i njeni nusproizvodi uključujući i smrznute, mogu da budu kontaminirani patogenima. Naime, 2018. godine ova bakterija pronađena je u 5,6 odsto pregledanih uzoraka pilećeg mesa, a Campylobacter u svakom drugom uzorku. Iz tog razloga, BfR podstiče poštovanje preporuka o rukovanju, kao i pripremi mesa i proizvoda od živine.

Istina je da se bakterije poput salmonele i kampilobaktera ubijaju za vreme kuvanja ili pečenja ako se postignu odgovarajuće visoke temperature. Ali, prenosom njihovih klica na ruke, kuhinjski pribor i površine, druga hrana može da postane kontaminirana tim patogenima.

Za sigurnost hrane važna je svaka faza prehrambenog lanca - od polja do stola

Budući da salmonela može da se razmnožava u hrani na temperaturama iznad 7°C, poseban rizik javlja se prilikom konzumiranja hrane koja se dugo drži u frižideru, kao što su salate i deserti.

BfR navodi da se u pripremi sirove živine treba strogo pridržavati sledećih opštih higijenskih pravila:

  • Sirove proizvode od živine i drugu hranu treba odvojeno skladištiti i pripremati;
  • Svežu živinu čuvati na najviše + 4°C i konzumirati do datuma upotrebe navedenog na ambalaži;
  • Odmrzavati onu smrznutu bez pakovanja u frižideru;
  • Pažljivo odložiti ambalažni materijal i vodu koja je nastala odmrzavanjem;
  • Ne preporučuje se da se pere jer voda koja prska može da proširi klice. Zato je bolje da se direktno obradi ili obriše papirnim ubrusom, koji treba ispravno zbrinuti;
  • Pribor i površine koji su došli u dodir sa sirovim proizvodima od živine ili vodom za odmrzavanje moraju da se temeljno očiste toplom vodom i deterdžentom za pranje pre dalje upotrebe i
  • Dobro očistiti ruke toplom vodom i sapunom između svakog koraka pripreme

Tagovi

Slamoneloza Campylobacter Bakterija Kontaminirana hrana Sigurnost hrane Priprema mesa Sirovo meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao