Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In memoriam
  • 08.01.2021. 09:00

U 94. godini preminuo Helmut Klas - prvi čovek poznatog proizvođača

Pre svega, Helmut Klas (Helmut Claas) bio je i poljoprivrednik. Vodio je farmu, bio je strastven lovac, a upravo pod njegovim vođstvom nastao je "Lexion", kog danas brojni smatraju najmoćnijim kombajnom na svetu.

Foto: Claas Gruppe
  • 594
  • 104
  • 0

Helmut Klas (Helmut Claas), dugogodišnji menadžer, predsednik nadzornog i deoničkog odbora CLAAS Grupe, preminuo je 5. januara u 94. godini života.

Kako je saopšteno iz ove kompanije koja ima više od 11.000 zaposlenih širom sveta, poznati preduzetnik rođen je u Harsevinkelu 1926. Njegovi roditelji August i Paula Klas zajedno su tada upravljali malom kompanijom za poljoprivredne mašine sa oko 100 zaposlenih. Nakon završene srednje škole školovao se za mašinskog inženjera u poljoprivredi, a po završetku poljoprivrednog fakulteta u Parizu, osnovao je kompaniju u Francuskoj, današnju "Claas France SAS".

Godine 1958. vratio se porodičnoj kompaniji u Harsevinkel pa je posvetio prvenstveno svojoj specijalnosti, tehnologiji.

Još 1962. imenovan je za generalnog direktora. Uvek je posvećivao posebnu pažnju razvoju budućih proizvoda i njihovoj ekonomičnoj serijskoj proizvodnji. U njegovo doba, nakon uspešnog kombajna "Dominator", stvoren je "Lexion" koji se danas smatra najmoćnijim kombajnom na svetu. Kombajn za stočnu hranu "Jaguar" i veliki traktor "Xerion" takođe su nastali pod njegovim vođstvom.

Helmut Klas

Godine 2003. ova kompanija preuzela je celokupno traktorsko poslovanje od Renaulta u Francuskoj. Četiri međunarodno poznata univerziteta u Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj i Nemačkoj dodelila su mu naslov "Doctor honoris causa" (dr. Hc)., a 2000. godine dobio je počasnu titulu "doktora poljoprivrednih nauka" od Univerziteta Štutgart-Hohenhajm. 

U junu 2009. godine moskovski Univerzitet Gorjačkin dodelilo mu je zvanje profesora. Takođe, 2009. godine, Francuska ga je proglasila vitezom Legije časti, a u novembru 2013. primljen je u Kuću slavnih američkih proizvođača opreme (AEM). Godine 2017. godini, Nemački institut za izume, dodelio mu je "Diesel" medalju.

Ali, pre svega, Helmut Klas bio je i poljoprivrednik. Vodio je farmu u Istočnoj Angliji u Velikoj Britaniji i tamo često boravio sa suprugom Erikom. Takođe, bio je strastveni lovac.

Dugo je, zaključuju iz ove kompanije, pripremao kontinuirani dalji razvoj porodične kompanije, jer je sledeća generacija već preuzela odgovornost u grupi CLAAS. Njegova ćerka Katrina Klas-Mihlhojzer, kao predsednica odbora deoničara, danas upravlja operacijama grupacije.


Tagovi

Helmut Claas In memoriam Evropski preduzetnik Osnivač kompanije


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u