Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AS Meta
  • 10.11.2022. 13:00

Turski proizvođač đubriva otvara fabriku u BiH, sledeća u Srbiji?

Direktor BPI d.o.o. Samir Vildić, kompanije koja je generalni zastupnik turske firme za države Balkana, kaže da je partnerstvo na početku, ali definitivno ulaze na tržište.

Foto: Depositphotos/htanak (ilustracija)
  • 287
  • 52
  • 0

Turski proizvođač organskih, organomineralnih i mineralnih đubriva AS Meta planira otvaranje fabrike za proizvodnju đubriva u Bosni i Hercegovini, odakle je planiran izvoz za države u regiji i Evropskoj uniji. Predstavnici ove kompanije boravili su u susednoj zemlji, gde su organizovane terenske posete, sastanci s predstavnicima domaćih kompanija, kao i državnim institucijama.

Kako je za Agroklub potvrdio direktor BPI d.o.o., Samir Vildić, kompanije koja je generalni zastupnik turske firme za države Balkana, partnerstvo je još na samom početku, ali definitivno ulaze na ovo tržište.

"Oni su jedan od većih proizvođača u Turskoj za organska i organomineralna, te malim delom i mineralna đubriva", kaže Vildić. 

Cilj i Srbija i Hrvatska

Distribucija proizvoda na balkanskom tržištu startovaće do početka nove setvene sezone, dodaje, pojasnivši da je početak proizvodnje đubriva u BiH planiran u naredne tri godine. Za sada nije definisano da li će fabrika biti u nekom od postojećih građevinskih objekata ili će se graditi nova zgrada.

"U pregovorima smo i sa nekim već postojećim sistemima, a postoji opcija i da to bude investicija nanovo", kaže naš sagovornik. 

Ovo je bila prva poseta delegacije turskog proizvođača BiH. U planu su svakako i poslovni susreti u susednim zemljama. Naredna poseta biće Srbiji, a potom i Hrvatskoj.

"Planirano je da se najkasnije do kraja ovog meseca organizuju te posete jer naravno nije cilj samo Bosna i Hercegovina, nego kompletno ovo tržište", navodi, istakavši da će po svim prilikama proizvodnja biti u BiH, ali ne isključuju iz opcije i susedne zemlje. 

Veća efikasnost

Kada je reč o cenama ovih đubriva, Vildić ističe kako prema trenutnim informacijama kojima raspolaže organomineralna su u okvirima trenutnih cena ovih đubriva na tržištu. 

"Kada je reč o organskim, to je potpuno drugi akcenat, proizvod jeste generalno malo skuplji, ali je efikasnost daleko veća. Kod nas mora doći do promene svesti, jer danas je Holandija u tom sektoru jedna od najrazvijenijih država, ali u isto vreme najveći uvoznik organskih đubriva", zaključuje.  


Tagovi

Đubrivo Samir Vildić AS Meta BPI Organsko đubrivo Mineralno đubrivo


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.