Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veliki prosvjed
  • 08.01.2024. 11:00
  • Njemačka

Tisuće traktora na njemačkim ulicama, policija u pripravnosti

Predsjednik Saveza poljoprivrednika, Joachim Rukwied poručuje da radikalni potezi nisu poželjni, poput prošlotjednog

Foto: Depositphotos/yaakovberg
  • 1.105
  • 167
  • 0

Blokirali su autoceste, gradske ulice, ali i promet u mnogim regijama. Njemački poljoprivrednici započeli su danas, 8. siječnja svoj veliki prosvjed diljem zemlje, baš kako su i najavili. U Berlinu su se okupili još sinoć. 

Čitava zemlja u kaosu

Smatra se da danas neće biti dijela Njemačke koji će normalno funkcionirati. Na prometnicama se očekuju tisuće traktora jer, ovo bi trebao biti najveći prosvjed u povijesti zemlje te potrajati cijeli tjedan.

Njihov cilj je prisiliti vladu da odustane od štednje, odnosno ukidanja subvencija za dizelsko gorivo, ali i oslobođenja poreza za poljoprivrednu i šumarsku mehanizaciju. Naime, farmeri smatraju da se njihovi strojevi ne smiju tretirati kao obična osobna vozila. 

Vlasti su čak pozvale građane da odustanu od vožnje automobilima, da koriste željeznički prijevoz, da će škole djeci opravdati izostanke s nastave, a pojedini poslodavci su poručili zaposlenima da rade od kuće.

Očekuju se incidenti?

Policija je u pripravnosti jer očekuju i incidente, poput onog prošlotjednog. U četvrtak su deseci bijesnih poljoprivredna na sjeveru Njemačke spriječili pristajanje trajekta na kojem je bio ministar gospodarstva Robert Habeck. Planirali su ući u brod, što je ipak spriječeno tako da je pristao na drugom mjestu, a policija je nad prosvjednicima upotrijebila tzv. papar-sprej. 

Ovo je jedan od razloga za brigu predsjednika Saveza poljoprivrednika, Joachima Rukwieda koji je poručio da radikalni potezi nisu poželjni. Navodno se među prosvjednicima nalaze i razne ekstremističke desne i druge grupe.


Tagovi

Veliki prosvjed Prosvjed u Njemačkoj Incidenti Radikalni prosvjedi Desni ekstremisti Prosvjed poljoprivrednika Blokirane ceste


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!