Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recikliranje ambalaže
  • 14.02.2020. 18:00

Sva ambalaža za hranu i pića do 2030. moći će da se reciklira

Moguće je smanjiti nastajanje otpada u celom lancu proizvodnje hrane u primarnoj proizvodnji, preradi, maloprodaji i drugim distribucijama hrane, u restoranima i prehrambenim uslugama, kao i u domaćinstvu.

Foto: Pixabay/martaposemuckel
  • 111
  • 4
  • 0

Akcijski plan za cirkularnu ekonomiju i strategija od njive do trpeze imaju isti sveobuhvatni cilj, a to je promovisanje održive proizvodnje i potrošnje te smanjenje otpada, izjavio je evropski poverenik Virginijus Sinkevičius za Euractiv.

"Jedna od ključnih obveza je sprečiti bacanje hrane. Moramo promovisati načine distribucije koji se istovremeno bave problemima prehrambenog otpada i rastućom količinom ambalažnog otpada", objasnio je Sinkevičius.

"Kružnom" ekonomijom mogli bi se rešiti svetski problemi sa hranom?

Njegov tim radi na izmeni zakona koji bi do 2030. godine osigurao da se svaka ambalaža koja se koristi u industriji hrane i pića može reciklirati i ponovno iskoristiti na ekonomski održiv način. "Moguće je smanjiti nastajanje otpada u čitavom lancu proizvodnje hrane - u primarnoj proizvodnji, preradi, maloprodaji i drugim distribucijama hrane, u restoranima i prehrambenim uslugama, kao i u domaćinstvima", kaže Sinkevičius.

I organizacija "Food Drink Europe" podržava inicijativu

Fud drink Jurop (Food Drink Europe) organizacija osnovana je kao Konfederacija industrije hrane i pića u EU. Misija joj je da olakša razvoj okruženja u kojem sve evropske kompanije za proizvodnju hrane i pića, bez obzira na njihovu veličinu, mogu zadovoljiti potrebe potrošača i društva, istovremeno stremeći ka održivosti. 

Može li strategija "od farme do viljuške" da spasi evropsku poljoprivredu ?

Direktorka organizacije, Laura Degalej podržava ovu incijativu. "Koncept cirkularne i održive ekonomije treba biti usklađen unutar strategije 'od njive do trpeze', istovremeno osiguravajući da Evropa ostane svetski lider u sigurnosti hrane." Naglašava i kako bi se najviše trebalo raditi na održivosti kroz celi prehrambeni lanac i na svim geografskim širinama jer će se na taj način najbolje postići zacrtani ciljevi.

Jednokratna plastika zabranjuje se do 2021. godine

Prošle godine Evropska Unija je potpisala mere koje uključuju zabrane jednokratne plastike kao što su tanjiri, pribor za jelo, pribori za hranu od polistirena, čaše, baloni, slamke i štapići za uši. Cilj EU je da postane globalni lider u borbi protiv plastičnog otpada na kopnu i u moru.

Prema Evropskoj komisiji, više od 80 odsto otpada u morima čini plastika. Proizvodi obuhvaćeni novim zakonom čine čak 70 odsto ukupnog takvog otpada. Zbog svoje spore razgradnje, plastični otpad se akumulira u vodama i na plažama u EU i širom sveta, a njegovi se tragovi često pronalaze u životinjskim vrstama kao što su kornjače, foke, kitovi i ptice te ribe i školjke, čime prodiru u lanac ljudske prehrane.


Tagovi

Cirkularna ekonomija Od njive do trpeze Recikliranje ambalaže Jednokratna plastika Evropska unija FoodDrinkEurope


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.