Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RDC
  • 14.09.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osijeku popunjen preko 70 posto

U hladnjače je već spremljeno 1.250 tona jabuka, sorti Gala i Jonagold, a narednih dana skladištenje će biti još intenzivnije.

Foto: OBŽ
  • 1.419
  • 112
  • 0

Krajem kolovoza u Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće u Osijeku počele su pristizati prve količine jabuka. Prihvat se obavlja na temelju do sada potpisanih ugovora s proizvođačima, kojima je osigurana popunjenost 72 posto ukupnog kapaciteta, priopćili su iz Osječko-baranjske županije.

U hladnjače je već spremljeno 1.250 tona jabuka, sorti Gala i Jonagold, a narednih dana skladištenje će biti još intenzivnije.

"Visoka popunjenost kapaciteta ujedno je najbolja potvrda opravdanosti ove, još jedne, kapitalne investicije Županije, baš kao i činjenice da poljoprivrednici, osobito voćari Slavonije i Baranje napokon imaju prostor za skladištenje i čuvanje uroda sa svojih polja i voćnjaka", navode.

Do kraja godine popunjenost 100 posto

Upravo u vrijeme intenzivnog popunjavanja skladišnih kapaciteta ove strateške investicije Osječko-baranjske županije, nedavno je u prostoru Centra u Eko-industrijskoj zoni Nemetin održana je Završna konferencija projekta "Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće".

U hladnjače je već spremljeno 1.250 tona jabuka

Ukupna vrijednost projekta iznosi 14,6 milijuna eura, od čega je iz fondova Europske unije osigurano 10 milijuna eura bespovratnih sredstava, a 4,6 milijuna eura izdvojila je Osječko-baranjska županija.

Ukupni kapacitet od 3.228 tona raspoređen je u 29 rashladih komora te podijeljen na dio za ekološku proizvodnju (690 t), dio za konvencionalnu proizvodnju (2.220 t) te dio namijenjen za transport sortirane i upakirane robe (318 t).

"Napokon smo stigli do Završne konferencije velikog projekta kojeg smo najavljivali još 2017. godine, a sada je konačno u punom pogonu, popunjen 72, odnosno i do 100 posto do kraja godine", izjavio je župan Ivan Anušić.

Podizanje konkurentnosti domaćih proizvoda

Zbog toga, kaže, zaključuju da ovakvih regionalnih distribucijskih centara treba biti još na čemu će raditi svi zajedno kako bi ih na istoku Hrvatske imali desetine. "Ako se želimo baviti voćarstvom i povrtlarstvom i biti konkurentni na tržištu s vlastitim, domaćim proizvodima, onda moramo imati ovakve centre koji će podizati konkurentnost", istaknuo je Anušić.

Moramo imati ovakve centre koji će podizati konkurentnost, istaknuo je Anušić.

Dodao je da smo svjedoci povećanja cijena hrane, osobito voća i povrća, koje ne bi bilo toliko pod kontrolom trgovačkih lanaca i uvoznika da smo prije desetak godina izgradili ovakve regionalne distribucijske centre te tako čuvali svoje voće i držali ga konkurentnim. "Sad je vrijeme da krenemo dalje i da nastavimo osnaživati naše voćare i povrtlare, ali i cijelu našu poljoprivredu koja je ključ opstanka čitavog istoka Hrvatske", zaključio je.

RDC OBŽ je otvoren nekoliko mjeseci uoči prihvata prvih proizvoda, u veljači ove godine, i to radi strateške i operativne pripreme, edukacija, povezivanja lokalnih OPG-ova i udruženja te dobrog upoznavanja svih uključenih i zainteresiranih aktera s kapacitetima, pogonima i procesima koji će biti implementirani.

Falit će kapaciteta?

"Ova je konferencija točka na i cijelog projekta izgradnje RDC OBŽ za voće i povrće koji je sredinom kolovoza počeo primati robu. Nešto više od 1.250 tona je uskladišteno od tada što je donekle premašilo i naša očekivanja", kazao je Alen Mamić, direktor Regionalnog distibucijskog centra za voće i povrće d.o.o. Osijek.

Trenutno je, napominje, popunjenost kapaciteta 2.285 tona, odnosno 72 posto, a ako gledamo kroz ULO režim penjemo se na 78 posto. "Oduševljeni smo rezultatima ove prve godine i ozbiljno razmišljamo o drugoj i trećoj fazi jer će nam faliti kapaciteta", dodao je.

Kaže da imaju desetak kooperanata kojima na ovaj način nude skladištenje robe u trenutku kad je najviše robe na tržištu te izlazak na tržište u, za njih najpovoljnije vrijeme. "Hladnjače se zakupljuju po cijeni od 10 centi, što je jedna od najboljih cijena u Hrvatskoj", poručio je.  


Tagovi

RDC Skladištenje Voće i povrće Ivan Anušić Alen Mamić Osječko-barasnjka županija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner