Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rebalans pokrajinskog budžeta
  • 09.10.2015. 11:30

Preraspodelama izvršavaju konkurse

Programi Sekretarijata za poljoprivredu su pretrpeli izmene, ali iz administracija naglašavaju da će potpisano ispuniti i da poljoprivrednici neće trpeti zbog rebalansa.

  • 341
  • 209
  • 0

"Sve obaveze koje smo preuzeli prema poljoprivrednicima će biti izmirene, a konkursi privedeni kraju", poručio je iz Skupštine Vojvodine pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški, na sednici na kojoj je usvojen rebalans pokrajinskog budžeta.

Posalnici Skupštine Vojvodine usvojili su rebalans budžeta koji je smanjen za 4,34 milijarde dinara, odnosno za oko sedam odsto u odnosu na projektovani budžet. Pokrajinska vlada je bila prinuđena na ovaj potez zbog drastičnog pada poreskih prihoda, odnosno prihoda od poreza na dobit.

Rebalansom pokrajinskog budžeta ukupno smanjenje za poljoprivredu je 231 milion dinara. Usled povećanja namenskih prihoda po osnovu veće naplate naknada za odvodnjavanje fizičkih lica, ukupno smanjenje budžeta će biti 211 miliona dinara. Konačno, smanjenje agrarnog budžeta je 2,7% i on sada iznosi 7 milijardi i 479 miliona dinara. U Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu izmenama programa, pokušaće da jedan deo novca obezbede preraspodelom sredstava namenjenih za funkcionisanje samog sekretarijata. Reč je o 37 miliona dinara. Namera je da minimalno umanje programe namenjene poljoprivrednim gazdinstvima po konkursim linijama koje su raspisane ili će biti predstavljene u narednim danima.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški se nada da će sve planove, na koje se pokrajinska administracija obavezala, ispuniti do kraja godine. Evo i konkretnih umanjenja: "Selekcijski program stočarstva je umanjen za 16 miliona dinara, program ruralnog razvoja za 60 miliona, budžetski fond za vode je smanjen za 20 miliona dinara, ali su povećani prihodi za 20 miliona dinara, budžetski fond za šume je smanjen za 11,5 miliona dinara, a savetodavni poslovi su smanjeni za 36 miliona dinara", kaže Bogaroški.

Opada zainteresovanost za konkurse namenjene stočarstvu

Zbog poznatog stanja sa cenom mleka i mlečnih proizvoda, kao i sa otkupom svinja krajem 2014. i početkom 2015. godine među poljoprivrednicima u Vojvodini je drastično smanjena zainteresovanost za konkurse namenjene stočarstvu. Tako će za opremanje stočarskih farmi, umesto 65 miliona dinara, biti utrošeno svega 30 miliona dinara.

Preraspodela i u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede

Budžetski novac namenjen Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede smanjen je za 50 miliona dinara, ali će Sekretarijat za poljoprivredu pokrajinskoj Vladi predložiti da se dobit fonda, koji će iznositi 68 miliona dinara, upotrebi za rad Fonda i da se polovina tog novca ne uplati u budžet AP Vojvodine, što je do sada bila praksa. Bogaroški kaže da su sporazumom o tehničkoj saradnji predvideli da korisnici sredstava Fonda, koji su obezbedili subvenciju od pokrajinskog sekretarijata, su dužni da prevremeno taj novac iskoriste za vraćanje kredita Fondu. Na taj način će se obezbediti još 50 miliona dinara. U pokrajinskoj Vladi se nadaju da će na taj način aktivnost Fonda ostati na relativno zadovoljavajućem nivou.

Ove godine pod sistemima za navodnjavanje 500 ha

Bogaroški kaže da su preraspodelom novca u Fondu za zemljište uspeli da obezbede 47 miliona dinara za sisteme za navodnjavanje. Taj novac će biti pridodan uz postojećih 270 miliona dinara. Time bi, po procenama, sistemima za navodnjavanje moglo biti pokriveno novih 450 - 500 hektara.

Ne može bez politike

Rebalans pokrajinskog budžeta nije mogao da prođe bez varnica na liniji republika - pokrajina. Tako je predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić konstatovao da je "rebalans pokrajinskog budžeta rezultat neodgovornog i neozbiljnog odnosa vlasti u Vojvodini, koja uvek pronalazi krivce u nekom drugom". On je dodao da, nasuprot pokrajinskim finansijama, u republičkom budžetu postoji red "kao u apoteci" i nema nikakvih problema, ni sa jednom vrstom poreza, te da su svi prihodi mnogo veći, a svi rashodi mnogo manji te da ove godine prvi put posle 30 godina neće biti rebalansa republičkog budžeta.

Dakle, pošto neće biti rebalansa republičkog budžeta, ostaje nejasno kako administracija u Nemanjinoj namerava da popuni rupu u agrarnom budžetu koji se procenjuje na više milijardi dinara. To se pitaju paori koji čekaju davanja po hektaru (6.000 + 6.000 dinara), stočari po raznim osnovama kao i poljoprivrednici koji su kupili nove mašine pa isčekuju povraćaj novca.


Tagovi

Sekretarijat za poljoprivredu Branislav Bogaroški Konkursi Skupština Vojvodine Pokrajinska Vlada Agrarni budžet Rebalans Poljoprivredna gazdinstva Opremanje stočarskih farmi Fond za razvoj poljoprivrede Aleksandar Vučić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D