Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grimme i Amazone
  • 12.09.2017. 16:15

Porodična tradicija - tajna uspeha

Porodične kompanije "Grimme" i "Amazone" izgradile su poljoprivredno-mehanizacijska carstva, koja svake godine razvijaju nove tehnologije i među najinovativnijim su na tržištu.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 232
  • 10
  • 0

Porodična tradicija tajna je uspešnog nemačkog gazdinstva. Pa i u pitanju poljoprivredne mehanizacije. Dokaz tome su dve porodične kompanije, koje više od jednog veka uspešno plove poslovnim vodama.

Kompanije "Grimme" i "Amazone" izgradile su poljoprivredno-mehanizacijska carstva, koja svake godine razvijaju nove tehnologije i među najinovativnijim su na tržištu.

"Grimme" ne posustaje od 1861. godine

Naime, kompanija "Grimme" osnovana je još 1861. godine, a Franc Grimi (Franz Grimme), koji je sada na čelu, četvrta je generacija te porodice, koja se specijalizovala za mehanizaciju za ratarske, ali i povrtarske kulture, pre svega krompir. Uz oca Franca, koji je u kompaniji od 1980. godine, za odnose s javnošću od 2000. godine zadužena je ćerka Kristina (Christine).

Kompaniji se lane pridružio i stariji sin Kristof (Christoph), koji je pre ulaska u porodičnu firmu, iskustvo sticao u kompaniji ''Claas''. Taj inženjer mašinstva u "Claasu" je proveo pet godina, a dolaskom pod okrilje porodice osnovao je startup kompaniju "Scmiede.one", koja se bavi prodajom polovne mehanizacije.

Franc i Christof Grimi

Kristofu je povereno i vođenje novootvorene fabrike u Kini na čak 13.000 kvadratnih metara. Ocu, sestri i bratu uskoro bi trebalo da se pridruži i Filip (Philipp), koji trenutno radi kao razvojni menadžer u poljoprivrednoj kompaniji "AGCO" u Južnoj Africi. Dakle, poenta je - prvo steći iskustvo u drugim kompanijama, a onda stečeno znanje implementirati u sopstvenu firmu.

"Amazone" proslavio 100 godina proizvodnje rasipača đubriva

Slično je i sa kompanijom "Amazone", koja je uspešna u svetu priključnih mašina. "Amazone" odnosno "Amazone H. Dreyer GmbH & Co. KG" osnovao je 1883. godine Hajnrih Drejer (Heinrich Dreyer), koji je imao dva sina. Odlučio je da polovinu udela u firmi da svakom sinu. Tako je na čelu "Amazona" danas četvrta generacija Drejerovih, odnosno Kristijan (Christian), sin Klausa Drejera i Justus, sin Hanca (Heinza) Drejera.

Bratići danas zapošljavaju oko 1.700 radnika, a ove godine proslavili su i 100. godišnjicu proizvodnje rasipača đubriva. Obe kompanije su u odličnim odnosima, pa su tako i konferenciju na kojoj su predstavili inovacije, održali na imanju porodice Grimi, u mestu Kapeln. Zanimljivo, čak su odlučili da ne budu konkurencija. Naime, kako su rekli iz "Amazonea", do pre 60 godina bavili su se i tehnologijom vađenja krompira, a onda su to odlučili da prepuste kompaniji "Grimme".

Porodica Drejer (Amazone)

Obe nemačke porodične kompanije svoje inovacije će predstaviti i na Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije "Agritechnica", koji će se održati od 12. do 18. novembra u Hanoveru.

Foto: Željka Rački-Kristić


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u