Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paljenje žetvenih ostataka
  • 07.11.2018. 16:00

Paljenje strnjike Zagajička brda pretvorilo u zgarište

Nemar i neodgovornost onih koji pale strnjike po njivama doveli su do toga da su Zagajička brda, biser Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, pretvorena u zgarište.

Foto: Pixabay / Natalia_Kollegova
  • 135
  • 4
  • 0

Nemar i neodgovornost onih koji pale strnjike po njivama doveli su do toga da su Zagajička brda, biser Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, pretvorena u zgarište. Vatra sa okolnih njiva "progutala" je gotovo celu površinu ovog jedinstvenog područja. Ono se prostire na više od 250 hektara. Izgorelo je svo nisko rastinje, što je dovelo u pitanje opstanak retkih vrsta životinja, javlja RTS.

Poljoprivrednici ne reaguju na apel

Stradale su i mladice hrasta lužnjaka, koji je specifičan samo za ovaj loklaitet. Ugroženo je i stanište strogo zaštićenog slepog kučeta, koje sada nema čime da se hrani, pa se strahuje da će zauvek nestati sa ovog područja. Stradala je velika populacija ptica, insekata zaštićenih vrsta biljaka. 

Ponjavica i Carska bara: Paljenje njiva ponovo izazvalo požar

"Poljoprivrednici i meštani ne reaguju uopšte na apel. Oni i dalje pale. Teško se izlazi sa požarima na kraj, jako je nevreme, vetar duva, košavski je predeo, teško se gasi požar. Teren je nepristupačan, a ima puteva i gde ne može da se prođe", kaže Miroljub Radulov poljočuvar iz Kajtasova.

Izgorelo stanište više stotina zaštićenih i strogo zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta

Za samo nekoliko sati izgorelo je stanište više stotina zaštićenih i strogo zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta. Nedavno je goreo i Mali pesak, još jedno zaštićeno područje u opštini Kanjiža. U poslednjih mesec dana na teritoriji opštine Bela Crkva dnevno gori i do 20 požara na različitim lokacijama.

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj!

"Vatrogasci su 24 časa bili na terenu. Izgoreli su mladi voćnjaci višanja, jabuka i drugog voća, izgorele su neke košnice sa pčelama, stradalo je mnogo drugih kultura. Palili su pored puteva, bilo je saobraćajnizh nezgoda. Mi smo 24 sata bili na terenu. Pokušali smo da pohvatamo izgrednike, međutim, to je nemoguće. Oni upale i pobegnu", istakao je Saša Borisov, koordinator Poljočuvarsle službe Bela Crkva.


Izvori

RTS


Tagovi

Zagajička brda Zgarište Paljenje njiva Požar Slepo kuče Hrast lužnjak Miroljub Radulov Saša Borisov


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)