Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Njemačkoj
  • 11.01.2024. 15:00

Njemački poljoprivrednici ne posustaju - što sve traže i tko je uz njih?

Danas će napeto biti u Cottbusu gdje farmeri traktorima dočekuju kancelara Olafa Scholza. Bez obzira na dobru organizaciju, ima i incidenata

Foto: YouTube/screenshot
  • 763
  • 107
  • 1

Masovni prosvjedi njemačkih poljoprivrednika ušli su u četvrti dan, a trebali bi trajati do srijede, 17. siječnja kada se očekuje vrhunac okupljanjem u Berlinu. 

Tisućama traktora su okupirali ceste i autoceste, a u Düsseldorfu jučer i sjedište stranke Zelenih koju smatraju najodgovornijom. Danas će posebno biti napeto na istoku zemlje, u Cottbusu. U Brandenburškom udruženju poljoprivrednika planiraju doći na otvaranje novih željezničkih radova gdje se očekuje kancelar Olaf Scholz

Posebno ogorčeni mladi poljoprivrednici

Kako pišu njemački mediji, više nije stvar samo u mjerama štednje i ukidanju subvencija za dizel i porez za registraciju motornih vozila. Naime, poljoprivrednici, posebno mladi, ogorčeni su jer smatraju da je poljoprivredna politika u posljednjih 30 godina, a koju su kreirale Vlada i EU vlasti - neučinkovita

Takva će politika, po njihovom mišljenju, dovesti do uništenja tradicionalnog modela poljoprivrede i tisuća farmi u Europi. 

Internetom kruži video kojega je kreirao sindikat mladih poljoprivrednika, Junge AbL u kojem prozivaju vladu da ne štiti interese onih koji su izgradili sadašnju poziciju Njemačke i temelj su uspjeha njemačkog gospodarstva. Ljuti su jer ne žele biti ovisni o poreznim olakšicama i potporama nego moći živjeti od vlastite proizvodnje.

Tko još  podržava prosvjede? 

Prosvjede podržavaju mlinari, pekari, ali i drugi obrtnici i mali poduzetnici koji smatraju da ovakva politika uništava postignuća mnogih generacija, etos i vrijednost rada, ograničava besmislenim propisima te ih lišava duha poduzetništva.

Imaju i podršku ministra poljoprivrede Cema Özdemira koju ipak doživljavaju tek deklarativnom. Smatraju da nije jasno zauzeo stav te i dalje traže ukidanje tzv. semaforske koalicije. 

Građani su također većinom uz poljoprivrednike, njih 45 posto izjavilo je da postupke smatra potpuno opravdanima, prenosi Agraheute. Drugih 27 posto prosvjede vidi donekle opravdanima.

Mnogi mediji, ne samo u Njemačkoj nego u čitavoj Europi pišu kako ovaj prosvjed pokušavaju iskoristiti i radikalne političke skupine, nazivajući ih ekstremistima. No, sindikat poljoprivrednika se distancira od takvih upliva i mogućih saveza. Predsjednik Joachim Rukwied protivi se njihovom uključivanju u prosvjede. "Ne želimo desničarske i druge radikalne skupine koje žele srušiti vladu tijekom naših demonstracija. Mi smo demokrati."

U Münchenu (Foto: Depositphotos/RudiErnst)

Incidenti i prazne police 

Iako dobro organiziran prosvjed, ipak ne prolazi bez incidenata. U srijedu je, piše Bild, 20-godišnja poljoprivrednica u Böblingenu kod Stuttgarta traktorom napala policajca. Krenula je prema zgradi skupštine, no taj je dio bio zatvoren za prosvjednike. Policajac ju je upozorio no ona ga nije poslušala nego dapače, traktorom odgurala nekoliko metara dalje, a stala je tek kada joj se prepriječilo policijsko vozilo. Djevojku su uhitili, a policajac nije ozlijeđen.

Incident s nažalost, smrtnim ishodom dogodio se na autocesti A66, sjeveroistočno od Frankfurta. Vozač kamiona uletio je u prometnu gužvu te preminuo na mjestu nesreće. 

Osim toga, dolazi do problema s isporukom robe trgovinama zbog čega su police nekih supermarketa prazne, piše Karlsruhe Insider. Navodno su poljoprivrednici blokirali pristupne prometnice glavnom skladištu koje opskrbljuje mnoge trgovine u okolici Berlina. No, Udruga poljoprivrednika iz Brandenburga ogradila se od ovog incidenta objasnivši da je riječ o spontanom činu individualnog gospodarstva te da ga udruga nije službeno podržala.

U udruzi trgovaca poručuju da su jako zabrinuti zbog sve većih nekoordiniranih blokada. Pozivaju na dosljedno djelovanje udruženja poljoprivrednika i policije.

A kako izgledaju prosvjedi diljem zemlje, pogledajte u videu: 


Tagovi

Prosvjedi u Njemačkoj Blokirane ceste Blokirane autoceste Mladi poljoprivrednici Prazne police Njemačka Njemački poljoprivrednici Radikalne skupine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024