Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesreća
  • 07.12.2021. 14:00
  • Pula

Nesreća u lovu: Pucao u divljač, teško ranio kolegu

Ranjeni lovac zadržan je na lečenju u bolnici.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn (ilustracija)
  • 1.009
  • 104
  • 0

Kako je objavila istarska Policijska uprava u Hrvatskoj, u subotu, 4. decembra, primila je dojavu da je na obližnjem šumskom području ranjen lovac. Utvrdili su kako je 61-godišnjak, tokom organizovanog lova, iz puške ispalio nekoliko hitaca prema divljači, a jedno zrno je pritom pogodilo i 53-godišnjaka.

Povređeni muškarac prevezen je u pulsku bolnicu, gde je utvrđeno kako je zadobio teške telesne povrede pa je zadržan na lečenju. 

Međutim, ovo je čak treća nesreća u lovu na području Hrvatske.

Početkom novembra smrtno je stradao 45-godišnji lovac u Virovitičkoj-podravskoj županiji. Prilikom pogona divljači u kojem je učestvovalo više lovaca 45-godišnjak je zadobio prostrelnu povredu glave od koje je preminuo po dolasku u Opštu bolnicu Virovitica.

Nedavno se desila nesreća na ostrvu Braču kada je lovac pucao u fazana, a pogodio ženu dok je brala masline. Stoga policija upozorava građane koji beru gljive, planinare, voze bicikl ili šetaju na mestima gde se odvija lov da radi sopstvene sigurnosti nose reflektujuću ili svetliju odeću.

Mere bezbednosti

Inače, prema kalendaru Srbijašume, otvorena je sezona lova na krupnu i sitnu divljač, ali i na šakala i lisicu, divlje patke...

Kako se navodi u Pravilniku o merama bezbednosti u lovištu, korisnik lovišta, u skladu sa svojim aktom o gazdovanju lovištem, preduzima sve mere kojima se obezbeđuju bezbednost i sigurnost svih učesnika u lovu, mere za sprečavanje štete u toku lova organizovanog od strane korisnika, kao i mere za sprečavanje drugih šteta. 

Mere bezbednosti kojih su, između ostalog, dužni da se pridržavaju učesnici u lovu su da se lovačkim oružjem mora rukovati oprezno i odgovorno, da prilikom odlaska do mesta lova, prelaska na drugo mesto, kratkog prestanka lova, boravka u zatvorenim prostorijama lovačko oružje mora biti ispražnjeno i/ili prelomljeno, da se lovačko oružje nikada ne sme uperiti prema drugom učesniku u lovu i drugo.

Detaljnije možete pogledati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Nesreća Lov Pravila Lovačko ponašanje Mere bezbednosti


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.