Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mačvanski poljoprivrednici
  • 06.03.2023. 12:00
  • Mačvanski okrug, Bogatić

Na Sajmu u Bogatiću slabo se pazari: Šta muči mačvanske poljoprivrednike?

Novo se u Mačvi kupuje samo uz subvencije, za keš polovno, ali od njive se ne odustaje.

Foto: Facebook/Turistička Organizacija Opštine Bogatić
  • 318
  • 110
  • 0

Najveći broj Mačvana živi od poljoprivrede, uglavnom od ratarstva i stočarstva. Zato su u srcu plodne ravnice u Bogatiću drugi put na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, posetioci mogli da vide izložene traktore, priključne mašine, zalivne sisteme, plastenike i semena 120 izlagača iz Srbije, Turske, Bosne i Hercegovine i Italije, prenosi RTS.

"Cela zamisao ovog poljoprivrednog sajma je da naš poljoprivrednik može da dobije sve potrebne informacije o prolećnoj setvi koja nam sada dolazi tako i za sve nove mere što si tiče poljoprivredne proizvodnje", rekao je na otvaranju zamenik predsednika opštine Bogatić Teodor Teodorović i dodao da će na sajmu, takođe biti i štand e-Agrar, gde će poljoprivrednici moći direktno da se prijave, prenosi bogatic.info

Drugi Međunarodni sajam poljoprivrede u Bogatiću početkom marta

Sve što se baci u zemlju - nikne, kažu mačvanski domaćini, ali su im i pored plovne ravnice i truda novčanici sve tanji, obori prazniji, a podmladak proređen.

Problem su cene mleka i kašnjenje subvencija?

Kako kaže Savo Mitrović iz Skrađana, država daje subvencije, ali i to ne dobijaju na vreme. Kako kaže, mlekarstvo je tek posebna priča, tu je tek katastrofa. On je takođe proizvođač mleka i nije zadovoljan cenom.

"Jako je teško s obzirom na cenu svinja, đubriva, svega ostalog. Eto samo gledamo ovde, vidite da se to slabo prodaje", Kaže Dragan Koprić iz Crne Bare.

Nekada je svaka druga kuća u Mačvi imala kravu, danas teško opstaju i najveći proizvođači. Bilo je i do 400.000 svinja, a sada gotovo upola manje

"Sve bi trebalo u poljoprivredi, od novog traktora do mehanizacije", kaže Milić Poznanović iz Kukujevaca i dodaje da je njegov traktor star 40 godina, ali da ne može da kupi novi. 

Od njive se ipak ne odustaje

Novo se u Mačvi kupuje samo uz subvencije, za keš polovno, ali od njive se ne odustaje.

"Svih 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava spremno je da ostane na svojoj zemlji, da obrađuje svoju zemlju i živi od poljoprivrede, samo nam treba malo puniji novčanik kako bi i objekti bili puniji kako bi gazdinstva imala da ulažu u novu opremu i mehanizaciju", kaže Teodorović.

Iz Ministarstva najavljuju isplatu dugovanja za subvencije do kraja meseca, a narednog olakšice za prijave preko eAgrara.


Foto prilog


Tagovi

Međunarodni sajam poljoprivrede u Bogatiću Teodor Teodorović E-Agrar Cene mleka Kašnjenje subvencija Savo Mitrović Dragan Koprić Milić Poznanović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva