Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštećenja mrazom
  • 09.04.2021. 10:00

Mraz: Voće stradalo, berba povrća će kasniti, ozima žita odolela?

Mraz je moguć i u narednom periodu i može dovesti do oštećenja voća već otvorenih cvetova kod nekih vrsta, kao što su šljiva, kajsija i breskva, čak i kod nekih vrsta gde cvet nije potpuno otvoren.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 435
  • 23
  • 0

Sneg u aprilu je iznenadio mnoge, a jaki jutarnji mrazevi zabrinuli su poljoprivrednike. Rod nekih sorti voća biće desetkovan, a zbog niske temperature kasniće berba ranog povrća u plastenicima. Štetu u zasadima stručnjaci će sagledati narednih dana, izveštava RTS.

Doktor Nebojša Milošević, viši naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku ističe da je mnogo opasniji prolećni pozni mraz koji se javljao proteklih noći, i koji je moguć u narednom periodu, jer može dovesti do izmrzavanja već otvorenih cvetova kod nekih vrsta, kao što su šljiva, kajsija i breskva, čak i kod nekih vrsta gde cvet nije potpuno otvoren.

Zadimljavanje maline

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je za Betu da je u Zapadnoj Srbiji, u okolini Ivanjice, pored snega čija je debljina od deset centimetara do pola metra i više, juče ujutru temperatura bila od minus osam do minus deset stepeni i da se štete na malinama već vide jer su sprljeni listići i mladi izdanci.

Maline će, prema njegovim rečima, ove godine, ako išta preživi jer se ne zna koliko će dugo još biti mrazeva biti "papreno" skupe. Kako bi sačuvali potencijalni rod, mnogi malinari štitili su svoje zasade loženjem vatre i zadimljavanjem.

Setva će kasniti dve nedelje

Jaki mrazevi usporili su rast povrća i povećali troškove proizvodnje. Mnogi povrtari su morali svoje useve da pokrivaju agrilom, a sledi im prihrana, zaštita, a sve će se to, kao i u slučaju voća, odraziti na cenu.

Nestabilnom vremenu odolevaju ozima žita, pa agronomi ne očekuju da će nagle promene vremena značajnije uticati na rod pšeničnog zrna. Ovog aprila, setva još nije ni počela. Procena stručnjaka je da će kasniti oko dve sedmice.


Tagovi

Mraz Oštećenje voća Berba povrća Plastenička proizvodnja Vremenske neprilike Nebojša Milošević Maline Dobrivoje Ravodić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u