Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba krastavaca
  • 23.05.2018. 20:00

Krastavci su neobrani - radnici preskaču Austriju i zbog veće plate odlaze u Nemačku

Austrijski poljoprivrednici muku muče sa nedostatkom radnika iz istočne Evrope, jer oni zbog veće plate odlaze na sezonske poslove u Nemačku.

Foto: Pixabay/Gene_S
  • 879
  • 36
  • 0

Ovogodišnji rod krastavaca u Austriji, koji njihovi poljoprivrednici masovno uzgajaju, je ugrožen. Nisu u pitanju vremenske neprilike, najezda štetočina ili niska otkupna cena. Razlog zbog kog će deo krastavaca ostati neobran je to što radnici iz istočne Evrope, prvenstveno Hrvatske, Bugarske i Rumunije, za poslom idu u Nemačku, gde su dnevnice puno veće. Nedostatak radnika beleži se u poljoprivrednim kompanijama širom  Austrije, piše austrijski Die Presse

"Ove godine ćemo ubrati 1.000 tona krastavaca manje, odnosno 15%  manje nego što bismo želeli. Pod velikim smo pritiskom, a berba iduće godine je zaista u opasnosti i mogla bi propasti", rekao je Klaus Hrabi (Hraby), izvršni direktor austrijske kompanije Efko, dodajući da samo njegovoj firmi, koja posluje u Gornjoj Austriji, nedostaje najmanje 250 berača krastavaca. 

Kvota sezonskih radnika sve manja

Svake godine Ministarstvo za socijalna pitanja dodeljuje kvotu sezonskih radnika iz zemalja koje nisu članice EU. Problem je u tome što je kvota svake godine sve manja, a prednost se daje radnicima koji dolaze iz zemalja EU. Ove godine je odobrena kvota od 2.510 radnika, a potrebno im je bar još 700 njih. U regionu Marhfeld (Marchfeld) nedostaje petina radnika za berbu špargli, tim više što ih ove godine ima više nego inače.

Bolje dnevnice u Nemačkoj

Istovremeno, građani iz istočnih zemalja EU, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, koji su do sada radili na sezonskim poslovima u poljoprivredi, u Austriji, radije idu u Nemačku, i to zbog bolje dnevnice. Na primer, u berbi špargli u Nemačkoj radnik će dobiti 9 evra po satu dok će u Donjoj Austriji dobiti 6,3 evra. Razlog više cene u Njemačkoj je taj što nemački poljoprivrednici ne moraju radnicima platiti nikakve naknade za dopust, osiguranje ili 13. i 14. platu. To za rezultat ima višu neto platu u odnosu na Austriju. 

Problem i u voćarstvu

Osim povrtarstva, ovaj problem će se odraziti i na voćarstvo. Postavlja se pitanje: ko će brati jabuke u Tirolu, jagode i grožđe u Donjoj Austriji. Gde god treba puno ruku, poljoprivrednici su pod pritiskom.


Tagovi

Berba krastavaca Posao u Njemačkoj Posao u Austriji Sezonski posao


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.