Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak Radojević - Jun
  • 02.03.2017. 14:00

Korak po korak do kineskih investicija

Plan između srpske i kineske strane je jasan. Podići intenzitet primarne proizvodnje i preradu i pararaleno izgraditi logističke centre u svim značajnijim proizvodnim regionima.

Foto: Đorđe Simović
  • 726
  • 80
  • 0

Nakon kupovine dela luke u Solunu, kao i ambicioznih planova o ulaganju u železničku infrastrukturu od tog grada do Budimpešte, kristalno je jasno da Balkan postaje zanimljivo područje za kineski ekonomski, pa i politički uticaj. Nakon januarske posete kineskog ministra poljoprivrede Hana Čangfua u višednevnoj poseti je i brojna prehrambeno - privredna delegacija.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, delegaciju na čijem čelu je Cui Jun, zamenik generalnog direktora Kineske akademije za poljoprivredni inženjering, informisao je o mogućnostima investiranja u poljoprivredno - prehrambeni sektor. U gostima su bili predstavnici kineskog ministarstva poljoprivrede, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i predstavnici poljoprivrednih preduzeća.

Investicije - ključna reč

Procedura je jasna. Nakon sagledavanja potencijala želi se kroz zajednička ulaganja stvoriti dodata vrednost primarnih proizvoda sa kojimа može da se izađe na treće tržište. Bilo ono kinesko, rusko ili EU.

Radojević je goste informisao sa već postojećom strategijom ulaganja u intenziviranje primarne proizvodnje (navodnjavanje, kopanje bunara, protivgradne mreže, podizanje višegodišnjih zasada, staklenici, plastenici) kao i pomoć pri podizanju i adaptaciji prerađivačkih kapaciteta. Uostalom, program mini - mlekara i mini - mesara postoji već nekoliko godina. Sve u cilju osnaživanja poljoprivredno - prehrambenog sektora.

Kineska delegacija u poseti pokrajinskoj Vladi

Kinezi ističu neophodnost poboljšanja logistike

Cui Jun je konkretno govorio o unapređenju saradnje u četiri sfere po sistemu korak po korak. Čine je nastavak redovne komunikacije i izrada srednjoročnog plana za saradnju. Zatim je, kao i Radojević, istakao potrebu saradnje u oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda kroz zajedničko ulaganje.

Jun je naročito apostrofirao neophodnost saradnje u oblasti logistike, kroz osnivanje zajedničkih centara za logistiku u važnim regionima u celoj Srbiji.

I otpad od poljoprivrede zanimljiv

Prema Junovim rečima, mogućnost za saradnju postoji u oblasti istraživanja i to pre svega kada je reč o preradi poljoprivrednih proizvoda, staklenicima i korišćenju otpada od poljoprivredne proizvodnje. Da se domaća strana dobro pripremila za sastanak govori i činjenica da su uz čelnike Sekretarijata za poljoprivredu njemu prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Privredne komore Vojvodine, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Instituta BioSens, Instituta za nizijsko šumarstvo i topolarstvo, novosadskog Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za prehrambene tehnologije.

Cilj su zajednička ulaganja u potencijale i stvaranje dodate vrednosti za izlazak na tržište

Za sada izvoz - skroman

Da smo tek na početku puta govori i činjenica da je izvoz iz Srbije u Kinu lane bio nešto više od 12 miliona dolara, u čemu poljoprivredni proizvodi čine tek 1,5 milion dolara. Uvezli smo robe za 773 miliona dolara. Uz intenzivan izvoz Kinezi su kod nas u "Železari Smederevo", a sve više kineskih kompanija realizuje projekte niskogradnje.

Foto: Đorđe Simović

Tagovi

Kina Srbija Vuk Radojević Cui Jun Investicije


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."