Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 04.09.2020. 15:00

Kopernikus: Požari na Arktiku ovo leto postavili nove rekorde emisije CO2

Naučnici su procenili da su se ovogodišnje emisije CO2 iz požara na Arktičkom krugu povećale za nešto više od trećine u odnosu na 2019. godinu

Foto: JumpStory
  • 60
  • 2
  • 0

Leto požara koji besne Arktičkim krugom već je srušilo prošlogodišnje rekorde emisija CO2 sa oblacima dima koji pokrivaju ekvivalent nešto više od trećine Kanade, potvrđuju naučnici iz Službe za nadzor atmosfere Kopernikus (CAMS).

Koristeći podatke CAMS-a Globalnog sistema za asimilaciju požara (GFAS), naučnici su procenili da su se ovogodišnje emisije CO2 iz požara na navedenom krugu povećale za nešto više od trećine u odnosu na 2019. godinu.

Od 1. januara do 31. avgusta 2020. procenjene emisije za regiju iznosile su 244 megatona, u poređenju sa 181 za celu 2019. godinu.

Harali i SAD-om i Rusijom

"Većina povećane požarne aktivnosti viđena je u ruskoj republici Saha, desetkujući milione hektara zemlje i stvarajući veliki porast emisije sa 208 megatona u 2019. na 395 megatona u 2020. Iako su izvori žarišta nejasni i teško ih je utvrditi, smatra se da su neki od njih rano u sezoni uzrokovani takozvanim zombi požarima koji su možda tinjali pod zemljom tokom zimskih meseci“, navode iz CAMS-a.

Veliki deo regije na jugozapadu Sjedinjenih Država takođe je imao velikih problema sa vatrom, zbog toplotnog talasa, s velikim oblacima dima koji su se kretali prema istoku preko Velikih jezera prema severnom Atlantiku. Kalifornija je posebno izložena široko rasprostranjenim vatrenim stihijama, uključujući drugi i treći najgori požar u istoriji države.

Verovalo se da su ove posebno intenzivne i raširene, koji uglavnom haraju Kalifornijom i Koloradom, pokrenuo grom.

"Arktički koji gore od sredine juna velikom aktivnošću već su oborili rekord 2019. godine u pogledu razmera i intenziteta što se odražava u procenjenim emisijama CO2. Iz klimatskih podataka koje pruža naša paralelna služba na ECMWF, Služba za klimatske promene Kopernikus (C3S), znamo da su ovog leta opet preovladavali topliji i sušni uslovi. Naše praćenje je od vitalne važnosti za razumevanje njihovog uticaja razmera i intenziteta na atmosferu u smislu zagađenja vazduha", rekao je Mark Parington, viši naučnik i stručnjak za požare u CAMS-u i dodao da ovo takođe pruža korisne informacije za naučnike, kreatore politike i relevantna tela širom sveta.


Tagovi

Požari Emisija CO2 Kopernikus Arktik Zombi požar Zagađenje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D