Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije
  • 17.04.2016. 16:00

Kinezi žele da ulažu u poljoprivredu Srbije

Predstavnici kineske kompanije CEFC "China Energy Co. Ltd." izrazili su interesovanje za ulaganje u poljoprivredu i prehrambenu industriju u Srbiji.

  • 298
  • 14
  • 0

Predstavnici kineske kompanije izrazili su zainteresovanost za investiranje u Srbiju u sektore: mesa, mleka, mlečnih proizvoda, voća i povrća, uzimajući u obzir sve veću potražnju za ovim proizvodima na kineskom tržištu. Posebna zainteresovanost je iskazana za postojeće i potencijalne kapacitete za proizvodnju jagnjećeg, goveđeg, kozjeg i svinjskog mesa.

Srbija otvorena za investiranje kineskih kompanija

Tim su se povodom predstavnici kineske kompanije CEFC "China Energy Co. Ltd." sastali sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković koja je naglasila potencijale za razvoj i povećanje proizvodnje jagnjećeg i goveđeg mesa na jugu i istoku Republike Srbije, gde postoji veliki broj nedovoljno iskorišćenih proizvodnih kapaciteta, kao i veliki broj kvalitetnih pašnjaka i livada. Dodala je da su investicije dobrodošle, kako u postojeće poljoprivredne kombinate, tako i u prerađivačku industriju kojima je potrebna revitalizacija. Takođe je istakla, da je naša zemlja otvorena za investiranje kineskih kompanija u nove proizvodne kapacitete kroz osnivanje novih preduzeća, koje bi se bavile proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

Zajednička radna grupa sagledaće potencijale i mogućnosti ulaganja

Dve strane su se dogovorile da se formira Zajednička radna grupa koja će u narednom periodu sagledati sve potencijale i mogućnosti za ulaganja kineskih kompanija i obići lokacije na kojima postoji potencijal za realizaciju investicija. Na sastanku je istaknuto i da je jedna od komparativnih prednosti Srbije što ima preferencijalni pristup za plasman proizvoda, kako na tržište zemalja u regionu, tako i na tržište Evropske unije, Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana i Turske. Takođe su kao značajna prednost ocenjeni i nedavno potpisani Protokoli o izvozu zamrznutog jagnjećeg i goveđeg mesa između Republike Srbije i NR Kine.

Kineska kompanija CEFC je kompanija koja se nalazi na listi od 500 najvećih svetskih kompanija, sa prihodom od 220 milijardi juana, ostvarenim u 2015. godini.

Foto:depositphotos.com;haraldmuc


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Kineske kompanije Investicije Prehrambena industrija Meso Mleko Voće i povrće Jagnjeće meso CEFC