Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevare
  • 08.01.2021. 07:30

Kako izbeći prevare pri kupovini polovne mehanizacije?

Prevare postaju sve češće, a kako ih izbeći i na vreme otkriti prevarante?

Foto: Bigstock/budabar
  • 1.683
  • 140
  • 0

Kupovina polovne poljoprivredne opreme i mehanizacije putem interneta raširena je u celom svetu, a proizvodi nikad lakše dostupni. Međutim, svedoci smo raznih prevara u poslednje vreme. Stoga, opreza nikad dosta.

Često se mogu naći lažne stranice sa oglasima kao i lažni profili prodavaca koji kradu tuđe fotografije kako bi njihovi oglasi izgledali što uverljivije. Prema Rebeki Dejvidson, stručnjaku za ruralna pitanja u Nacionalnom poljoprivrednom udruženju uzajamnog osiguranja (NFU Mutual) u Velikoj Britaniji, trgovina poljoprivrednim vozilima i opremom postala je unosan posao za bande organizovanog kriminala. 

"U nekim slučajevima ono što se prodaje uopšte ne postoji, a lopovi koriste identitet legitimnih vozila za prodaju na internetu“, upozorila je za farmers weekly.

Dobro proveriti adresu i telefon prodavaca

Dodala je da neki oglašavaju mašine znatno ispod tržišne vrednosti kako bi privukli kupce, a oni ne proveravaju istinitost pa nasednu na kupovinu.

"Još jedna popularna taktika je pritisak na potencijalne kupce da uplate depozit za rezervaciju predmeta koji uopšte ni ne postoji", napominje.

Poljoprivrednici mogu da preduzmu brojne korake kako bi potvrdili da imaju posla s pravim i pouzdanim prodavcem na internetu. Dejvidson predlaže da obavi brojne provere pre nego što ostane bez novca.

Ako se cena čini suviše dobrom da bi bila istinita, treba dobro proveriti tržišnu vrednost i pronaći opravdani razlog zašto je toliko niska. Takođe, treba se uveriti da prodavac ima valjanu adresu i telefonski broj. Najbolje je posetiti ih u njihovom domu ili poslovnom prostoru.

Važno je proizvode pogledati na dnevnom svetlu

"Budite sumnjičavi prema svima koji nude susret na pola puta, servisu ili parkiralištu", napomenula je Dejvidson. Ističe i kako je važno omogućiti celovit pregled vozila i probnu vožnju, a najbolje je proizvode gledati po dnevnom svetlu. Osim toga, treba proveriti važne karakteristike koje se mogu identifikovati poput serijskih brojeva i paziti da oni nisu namerno izgrebani.

Kupci bi trebalo da traže mogućnost pregleda vozila i probnu vožnju (Foto: R. Prusina)

Preporuka je diskretno zabeležiti marke, modele i registracijske oznake vozila parkiranih na adresi kako bi podaci bili korisni policiji ako bude problema s kupovinom.

"Uvek proveravajte dokumentaciju", upozorava i kaže da ne treba žuriti, da ne bi došlo do krive odluke.

"Ako niste sigurni, udaljite se dok ne obavite dodatna istraživanja i provere", dodaje. Napominje i da kupovina od pouzdanog prodavca može da smanji rizik od prevare.

Dodatna sigurnost kod aukcija

Simon Vermout iz kompanije "Brown & Co" koja sprovodi internet aukcije za poljoprivredne mašine kaže da kupovina putem aukcija nudi dodatni nivo zaštite.

"U aukcijskoj kući znate da ne licitirate za nešto što možda zapravo ne postoji, jer smo mi bili tamo i to videli“, napominje. Međutim, i dalje preporučuje kupcima da dogovore sastanak uoči aukcije kako bi videli mašinu i razgovarali sa dobavljačem.

"Mnogo fotografišemo, ali ne možemo slikati svaki ležaj posebno“, dodaje i kaže da se trude da da najbolji opis stvarnog stanja, ali da kupac mora da proveri odgovara li proizvod njegovom opisu.

Još jedna prednost je ta što kupac novac uplaćuje na račun klijenta koji će biti isporučen dobavljaču tek nakon što odabrani artikal bude dostavljen.

"Ako neko ode na farmu i smatra da mašina ne odgovara opisu, tada postoji mogućnost da mu se vrati novac“, pojašnjava.

Važno je da kupci nastoje da odmah preuzmu svoju robu, a prema odredbama internet prodaje kompanije "Brown & Co", ima dve nedelje da ode po svoju mašinu, a kompanija obaveštava u roku od tri dana od završetka prodaje ako nije zadovoljan.

Zakonska prava potrošača

Aleks Forster iz kompanije "Roythornes Solicitors" upozorava da potrošačima zakonska prava garantuju najveću zaštitu prilikom internet kupovine, međutim većina poslova s poljoprivrednim mašinama su transakcije između preduzeća koje nude nešto nižu pravnu zaštitu.

"Ako potrošač kupi traktor putem interneta i otkrije da nije zadovoljavajućeg kvaliteta ili nije primeren, ima 30 dana da dokaže kvar i odbaci kupovinu”, pojašnjava Forster. Takođe, nakon 30 dana može da zatraži od prodavca zamenu ili popravku traktora. Ako prodavac ne popravi ili zameni robu u razumnom roku, može da zatraži puni povraćaj novca.

Internet kupovina polovne mehanizacije: Sve "prevare" i kako ih izbeći?

"Na primer, ako preduzeće kupi traktor, preuzme ga i zatim vozi nekoliko nedelja pre nego što se pokvari, uobičajeno je da je u tom slučaju izgubilo pravo na povraćaj jer se vozilo koristilo" pojašnjava.

Međutim, to ne znači da ne postoji drugih načina za žalbu. Kupac može da zadrži traktor i traži naknadu štete za svoje gubitke odnosno troškove popravke. 

Dakle, ko kupuje na aukciji ili putem interneta prihvata uslove prodaje, a treba ih pažljivo iščitati pre nego što donese pogrešnu odluku i bude na gubitku. 


Tagovi

Internet prodaja Polovna mehanizacija Prevare Kupovina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.