Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 08.09.2022. 16:00

Jeftinije mleko u Hrvatskoj, veće subvencije BiH poljoprivrednicima, a Srbija?

Naše komšije, čini se, dele pomoć svojim proizvođačima zbog suše, "šakom i kapom". Gde je srpski proizvođač u poređenju sa hrvatskim i bosanskim?

Foto: Depositphotos/crewcut
  • 404
  • 92
  • 0

Vlada Republike Hrvatske, kako je na sednici danas (8.9.) predstavio premijer Andrej Plenković, u dogovoru s proizvođačima i trgovačkim lancima, uvodi limitirane cene za devet osnovnih prehrambenih artikala. Osnovne namirnice time će pojeftiniti za 30 odsto i to jestivo suncokretovo ulje, UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, brašno glatko tip 500, brašno oštro tip 400, šećer beli kristal, celo pile, svinjski vrat s kostima, svinjska lopatica bez kosti i mešano mleveno meso. 

Jeftinije mleko u Hrvatskoj

Na primer, Vlada Srbije je nedavno ograničila cenu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 128,99 dinara, dok isto u susednoj Hrvatskoj sa novim merama košta 7,3 kune odnosno 115,3 dinara. Zbog opšte panike koja vlada među potrošačima naša Vlada uvela je i zabranu izvoza ove namirnice, osim za Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju.

Odluka Vlade: Mleko 128,9 dinara za litar i zabranjen izvoz svežeg?

Kada su u pitanju hrvatski poljoprivrednici, donete su mere radi porasta troškova i suše vredne 340 miliona kuna (5,3 milijarde dinara).

Kako bi skrenuli pažnju na velike štete upravo zbog suše, srpski proizvođači su protestovali tokom prve polovine avgusta. Naša Vlada je donela dve uredbe o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine i o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta.

Podsetimo, finansijska podrška utvrđuje se u iznosu do 7,8 dinara po kilogramu isporučene/prodate količine ovogodišnjeg roda najviše za 200 tona. Pravo na ovu podršku ostvaruje se podnošenjem zahteva. Takođe, ograničava se razlika u otkupnoj ceni suncokreta roda 2022. godine na maksimalni iznos od 2,60 dinara sa porezom na dodatu vrednost po kilogramu.

U Bosni pomoć proizvođačima zbog suše

Takođe, nezadovoljni poljoprivrednici tražili su da se uvede elementarna nepogoda zbog suše, što su proglasile neke županije u Hrvazskoj, ali ne i kod nas. Jedan od zahteva jeste uvođenja moratorijuma na otplatu poljoprivrednih kredita, koji bi prema nezvaničnim informacijama trebalo da stupi na snagu sredinom ovog meseca. Ostale odluke Vlade na ublažavanje mera zbog suše se čekaju.

S druge strane, zbog suše i ugroženosti mlekara Tuzlanski kanton u Bosni i Heregovini je najavio dodatne pomoći pored planiranih 11,5 miliona KM (695 miliona dinara). Pored toga, izmenama budžeta Zeničko-dobojskog kantona planirana su povećana sredstva, dok je Vlada Brčko distrikta namenila je 400.000 maraka (24 miliona dinara) za pomoć poljoprivrednicima, kako bi "barem delimično bile nadoknađene štete prouzrokovane sušom".

 Proizvođači pšenice u Republici Srpskoj će za jesenju setvu na raspolaganju imati po 500 KM (oko 30.000 dinara) pomoći po hektaru, što je povećanje od 100 KM u odnosu na raniji period. 


Tagovi

Pomoć Subvencije BiH Hrvatska Vlada Cena mleka Cena suncokreta Andrej Plenković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...