Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holandske lale
  • 23.03.2020. 15:00
  • Nizozemska

Holanđani uništavaju cveće - lukovicama lala hrane krave

Korona virus je katastrofa za holandsku industriju cveća - 85 odsto prometa na našem tržištu više nema, rekao je Mihel fan Ši, iz zadruge uzgajivača cveća.

Foto: JumpStory
  • 910
  • 38
  • 0

Lale - simbol proleća i Holandije, ove godine nisu tražena roba. Korona virus pomrsio je planove njihovih uzgajivača koji se zbog pandemije odlučuju na uništavanje ne samo ovoga cveća, nego i ruža, hrizantema. 

Ove godine ni Trg sv. Petra u Vatikanu za Uskrs neće biti ukrašen cvećem koje je inače dolazilo iz Holandije, prenosi nypost

Korona virus - katastrofa za holandsku industriju cveća

Protekle nedelje na zapadu su obeležene Materice. No, ove godine potpuno drugačije nego inače. Rojal FloraHoland, zadruga uzgajivača koja godišnje proda 12 milijardi biljaka i cveća, uništila je neprodane lale, ruže i hrizanteme zbog pada prodaje.

"Korona virus je katastrofa za holandsku industriju cveća - 85 odsto prometa na našem tržištu više nema", rekao je Mihel fan Ši, iz spomenute zadruge. 

Prema vladinim podacima, Holandija ima 44 odsto udela u svetskoj trgovini cvetnim proizvodima i 77 odsto udela u proizvodnji cvetnih lukovica.

Treba napomenuti da je prošle godine izvoz njihove industrije cveća vredio više od šest milijardi evra.

Problem imaju cvećari celog sveta

Pojedini uzgajivači lala poklanjaju zdravstvenim radnicima u znak zahvalnosti, dok su drugi postavili štandove izvan svojih farmi kako bi prodali cveće po sniženim cenama i kako bi izbegli bacanje. Za 50 cvetova traže pet evra, što je mnogo jeftinije nego što se cveće može naći u gradskim cvećarama. Pojedini lukovicama hrane krave. 

Osim holandskih, s ovim se problemom nose cvećari celog sveta. U Keniji je na farmi "Maridadi Flowers", na kojoj inače radi 120 ljudi, napuštena ogromna hala u kojoj se cveće priprema za distribuciju. Svakodnevno unište do 250.000 ruža. 

Vlasnik ove farme, Holanđanin Džek Nipers, kaže da je 80 odsto njegovih radnika, njih 720 poslato kući. Deo osoblja održava biljke na farmi uz jezero Naivaša, što je, kako kaže, trošak od pola miliona dolara mesečno. "Ako se ovako nastavi, moraćemo početi da otpuštamo ljude", zaključuje Nipers. 


Tagovi

Holandske lale Korona virus Bacanje cveće Uzgoj cveća Royal FloraHolland


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.