Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prelevmani
  • 13.03.2023. 10:30

Evropska komisija traži od Srbije da povuče takse na mleko i sir

Srbija nije konsultovala EU pre uvođenja tih mera, navodi se u pismu.

Foto: Depositphoto/bodnarphoto
  • 198
  • 108
  • 0

Na adresu predsednice Vlade Ane Brnabić stiglo je pismo Evropske komisije u kom se traži da Srbija povuče prelevmane, odnosno takse na mleko, jer je time prekršila Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji. Brisel kritikuje to što je Vlada pre skoro mesec dana odlučila da zaštitna taksa za mleko iz uvoza bude 15 dinara po litru mleka i za pojedine sireve od 30 dinara po kilogramu, prenosi N1.

"Srbija nije ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer nije konsultovala EU pre uvođenja tih mera i nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje", navodi se u pismu.

Uvedeni prelevmani na uvoz mleka i sira: Iznuđena odluka koja neće biti od koristi?

Podsetimo, o odluci Vlade bila su podeljena mišljenja. Dok su proizvođači pozdravili ovu odluku, predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Marijan Rističević ocenio je da uvozne takse na uvoz mleka i mlečnih proizvoda neće biti od posebne koristi i da postoji mogućnost da EU zbog te mere kazni Srbiju.


Tagovi

Prelevmani Takse na mleko Takse na sir Evropska komisija Vlada Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...