Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2018.
  • 08.11.2017. 08:00

Claas Nexos 240 VE - okretan i idealan za uske redove

U finalni krug izbora za "Traktor godine" u kategoriji specijalizovanih traktora ušao je i Claas Nexos 240 VE - mali, okretni traktor, snažnog motora!

Foto: Renata Prusina
  • 934
  • 41
  • 0

"Claas" je svoju novu generaciju uskih "Nexos" traktora predstavio široj publici na prošlogodišnjoj EIMI u Bolonji, nakon koje smo naše čitaoce detaljnije izvestili o karakteristikama ovih voćarsko-vinogradarskih traktora.

Upravo je Nexos 240 VE ušao u finalni krug izbora za "Traktor godine" u kategoriji specijalizovanih traktora, a testiran je u vinogradima nedaleko od francuskog gradića Eauze u gaskonjskoj regiji. Ovo je prilika da se podsetimo njegovih najvažnijih odlika. Ukratko, reč je o malom, okretnom traktoru, snažnog motora, sa mnogo praktičnih rešenja za zadnje i prednje priključne uređaje, novim prenosom i optimalnom udobnosti kabine.

103 konjske snage

Nova "Nexos" generacija obuhvata ukupno 14 modela traktora različitih dimenzija, ali svi modeli, kao i naš finalista, opremljeni su FPT 4-cilindarskim motorom (75 do 112 KS) visokog obrtnog momenta, a niskih vibracija. Konkretno, Nexos 240 ima F5D 3,4-litarski motor sa 4 cilindra, 4 ventila po cilindru i turbopunjačem, maksimalne jačine 76 kW, odnosno 103 konjske snage.

Za informaciju, na najvećim modelima 250 VL i 250 F moguće je i pojačanje snage sa "Claas Power Managementom" (CPM) za 9 KS pod opterećenjem (kod rada priključnog vratila ili u transportu) i postizanje maksimalnog obrtnog momenta od 440 Nm, što je 10% više snage od prethodne serije.

Maksimalan obrtni momenat našeg finaliste je 406 Nm, a postiže ga kod 1.600 obrtaja u minuti, što je za 26% više obrtnog momenta u odnosu na prethodnu seriju.

S elektonskim "common rail" ubrizgavanjem, i na "Nexos" seriji je moguće podešavanje memorisane brzine motora jednostavnim pritiskom na dugme (standard je jedna, a opciono i dve memorisane brzine) što kod rada sa priključcima osigurava pravu brzinu i visoku efikasnost. Standardni kapacitet rezervoara goriva je 75 litara, a dostupna je i opcija od 103 litre. Na novim motorima je povećan servisni interval sa 500 na 600 sati.

Na "Nexos" seriji je moguće podešavanje memorisane brzine motora jednostavnim pritiskom na dugme

Idealan za uske vinogradarske redove

Nexos 240 VE dizajniran je za posebno uske vinogradarske redove, kakve, na primer, uzgajaju u južnoj francuskoj regiji oko Bordoa, gde im je međuredni razmak neznatno veći od jedan metar. VL modeli su širine 1,26 metara, pogodni za šire redove vinove loze, dok su F modeli širine 1,45 metara namenjeni voćarskim radovima. Posebna je pažnja poklonjena VE modelima na kojima je optimizacijom kabine, okvira i izduvne cevi postignuta širina traktora nešto manje od metra.

Uprkos ovim kompaktnim dimenzijama, svi modeli ove serije imaju motore koji zadovoljavaju treći stepen (Stage IIIb/Tier4i) EU standarda emisije uzduvnih gasova zahvaljujući filteru dizel-čestica, konverteru katalitičke dizel-oksidacije i recirkulaciji gasova sa spoljnim hlađenjem.

Nexos 240 VE dizajniran je za posebno uske vinogradarske redove

"Nexos" ima karakteristično sužavanje "struka", odnosno udubljenje kod prednje osovine (kao i kod većih modela "Claasa") koje omogućava nesmetano zakretanje točka, odnosno manji ugao okretanja i veću mogućnost manevrisanja. Stabilnosti traktora doprinosi duži međuosovinski razmak (za 50 mm) i opcija pogona na sva četiri točka, koja se automatski isključuje kad senzor registruje određeni ugao točka.

"Carraro" mehanički prenos sa mehaničkom ili elektrohidrauličnom promenom smera vožnje ima 12x12, 24x24, odnosno 24x12 brzine napred/nazad, od minimalnih 0,45 do maksimalnih 40 km/h.

Kabina sa filtracionim sistemom

Zadnji podizni kapacitet je 3,1 tona

Zbog promišljenog dizajna, "Nexos" može biti opremljen prednjim i bočnim priključnim uređajima, specifičnim za vinogradarstvo, za šta su namenjene dodatne hidraulične veze i opcija povratnog protoka direktno na prednje povezivanje. Na raspolaganju je, osim konvencionalne brzine prednjeg priključnog vratila od 1.000 obr/min, i ekonomičnih 540 obr/min.

Hidraulična pumpa protoka 60 l/min dovoljna je za snabdevanje svih hidrauličnih "potrošača", ali za zahtevnije radove tu je kombinacija hidrauličnog sistema sa 60 l/min za spoljne ventile (do maksimalno 4 mehanička ventila, opciono 4 elektronska) i 27 l/min za zadnje povezivanje. Zadnji podizni kapacitet je 3,1 tona, a prednji 2,9 tona.

Zbog specifičnosti primene ovih traktora u vinogradarstvu i voćarstvu, gde je ponajviše radova upravo sa hemijskim sredstvima za zaštitu bilja, "Nexos" može biti opremljen kabinom sa filtracionim sistemom 4. stepena, koji štiti operatera i od praškastih, gasovitih i aerosol sredstava.

Ovaj "Claasov" sistem ne samo da pročišćava vazduh u kabini nego i sprečava ulazak sredstava, zahvaljujući stvorenom prevelikom pritisku. Sistem je montiran izvan kabine i moguće ga je skinuti, te prema potrebi montirati i na druge traktore.

Traktor u brojkama

Ukupna dužina "Nexosa" je 3,977 metara, širina (od branika do branika) 0,967 metara, a visina 2,430 m. Međuosovinski razmak 2,148 m, klirens od 07 do 324 cm. Traktor teži tri tone, a pod opterećenjem maksimalno 4,1 tonu.

Autor: Renata Prusina, Agroglas, Foto: Renata Prusina