Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 06.10.2022. 18:00

Cena, ukus ili sigurnost - šta je građanima na prvom mestu kada biraju hranu?

Na osnovu ispitivanja 27.000 stanovnika širom Evropske unije predstavljena je slika o tome šta im je bitno kod kupovine hrane.

Foto: Depositphotos/ ryzhov
  • 89
  • 21
  • 0

Cena, ukus i sigurnost glavni su faktori koji utiču na kupovinu hrane od strane potrošača, pokazuje najnovije istraživanje koje je sprovela Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) širom država članica Evropske unije.

Glavni faktor za kupovinu ove robe su finansijski troškovi, a zatim sledi ukus. Skoro polovina Evropljana smatra važnom i sigurnost, a čak 41 odsto njih smatra da je hrana koju kupuju sigurna.

Na osnovu ispitivanja 27.000 stanovnika širom EU predstavljena je slika o tome kako biraju prehrambene namirnice, njihovoj svesti o njenoj sigurnosti i kome uopšte veruju kada je reč o ovim informacijama. Treba napomenuti da je ovo četvrto takvo istraživanje od 2005. godine.

Cijena je na prvom mjestu 54 posto građana (Izvor: EFSA)

Uticaj globalnih kretanja

Izvršni direktor EFSA-e, Bernard Url, rekao je da se mnogo toga dogodilo od poslednjeg istraživanja koje je sprovedeno 2019. godine. Istakao je uticaj globalne pandemije koronavirusa, ali i sukoba u Ukrajini.

"Takvi događaji imaju dramatične posledice i ne iznenađuje da vidimo da za mnoge Evropljane porast troškova života utiče na njihov izbor hrane više nego pre."

Ohrabrujućim je naveo to da je njena sigurnost i dalje važna za mnoge građane EU.

Potrošači veruju nauci

Dve trećine Evropljana veruje institucijama EU. Sedam od 10 stanovnika prepoznaje ulogu naučnika u postizanju sigurnosti naše hrane, a osam od 10 im veruje za informacije o tom faktoru. 

Vrlo visoku svest ima 21 odsto stanovništva, a 17 odsto visoku.

Njih 70 odsto je čulo za aditive u prehrambenim namirnicama ili pićima, a za ostatke pesticida u njima 65 odsto. Za ostatke antibiotika, hormona ili steroida u mesu je čulo 63 odsto, a bolesti pronađene kod životinja 60 odsto građana.

Evropljane, njih 40 odsto, su najviše zabrinuli ostaci pesticida, a 39 odsto brinu ostaci antibiotika, hormona ili steroida u mesu. Zbog biljnih bolesti zabrinuto je 11 odsto, upotrebe nove biotehnologije u proizvodnji osam odsto, a nanotehnologije pet odsto.

Kao glavni izvor informacija prepoznati su TV prijemnici i internet za 61 odsto, a 44 odsto je navelo porodicu, prijatelje, komšije, a 37 odsto internet pretraživače. Naglašena je bitna razlika među generacijama. Svoje ponašanje kada je hrana u pitanju ne bi promenilo 21 odsto ljudi.

Dve decenije sigurnosti hrane

Sistem za sigurnost hrane EU, EFSA i druga tela u nekoliko država članica navršavaju 20 godina postojanja. Cilj im je bio da se omogući sigurnost hrane na naučnoj osnovi, dati usklađena pravila i podstaći saradnju širom kontinenta.

Url kaže da je sve ovo dostignuće za mnoge organizacije, naučne stručnjake i druge zainteresovane strane u sistemu. Istakao je značaj saradnje, kao i da dve trećine građana prepoznaje te napore.

"Eurobarometar za 2022. pokazuje da većina građana prepoznaje da stanje životne sredine, životinja i biljaka utiče na zdravlje ljudi. Ovo je ohrabrujuće, jer prelazimo na održive sisteme ishrane i procenu rizika", zaključio je. 


Tagovi

Sigurnost hrane EFSA Troškovi hrane Pravila o hrani Eurobarometar 2022


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.