Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet i pčelarstvo
  • 31.08.2019. 19:30

Za samo godinu dana sakupila više podataka o pčelarstvu nego svi pčelari u istoriji

ApisProtect kompanija razvila je rešenje koje smanjuje gubitak zajednica, poboljšava prinos komercijalnog pčelarstva, a ujedno pčelarima olakšava posao.

Foto: Facebook/ApisProtect
  • 596
  • 75
  • 0

Doktorka Fiona Edvards Marfi (Fiona Edwards Murphy) je vlasnica i suosnivač komapnije ApisProtect. Kompanija se bavi inovativnim pristupom sakupljanja, obradom, analizom podataka te pružanjem usluga za otklanjanje problema u pčelarstvu. Fionin zadatak je zaštita postojećih pčelinjih zajednica kao i vraćanje broja zajednica koje su nestale u proteklim godinama.

Ekonomski gledano pčele donose preko 174 milijarde američkih dolara globalnoj privredi. Preko trideset odsto hrane koja se koristi zavisna je od oprašivača, najviše pčelinjim zajednicama. Masovni pomor pčela probudio je javnost. U Severnoj Americi od 2015 do 2016 zabeležen je pad broja pčelinjih zajednica za zabrinjavajućih 38%.

Podaci se sakupljaju pomoću raznih senzora

ApisProtect komapnija razvila je rešenje koje smanjuje gubitak zajednica, poboljšava prinos komercijalnog pčelarstva, a ujedno pčelarima olakšava posao. ApisProtect može da osigura primenjivo rešenje bilo gde na planeti, pružajući neprestano praćenje i sakupljanje podataka u i izvan košnica kroz 24 sata, sedam dana u nedelji.

Najčešće se košnice nalaze na raznim mestima poput, polja, livada, gora gde neretko nema dostupnosti internetu. Kao i kod mobilnih pčelinjaka pristup internetu je ograničen. Ova kompanija je pronašla način kako i u tim slučajevima nastaviti neprestano sakupljanje podataka. Zajedno sa Inmarsat (svetski lider u globalnoj mobilnoj satelitskoj tehnologiji) ApisProtect rešava problem udaljenijih i nedostupnih mesta. Danas, kompanija ApisProtect sakuplja podatke s više od oko 200 mesta širom Sveta. Podaci se sakupljaju pomoću raznih senzora te se u sekundi šalju u glavnu kancelariju kompanije u Korku (Cork), Irska. Korišćenjem tehnologije "Internet stvari", pčelaru se pruža usluga praćenja svih promena u zajednici kao i otklanjanje problema ako se pojave.

Tehnološkim napretkom do boljeg oprašivanja bilja

Fiona tvrdi kako svake godine prosečno ugine oko polovina pčelinjih zajednica, izraženije u poslednjih nekoliko godina. Razlozi tome mogu se pronaći u promeni klime, intenzivnoj poljoprivredi itd. ApisProtect radi na učenju računara koji će pomoću veštačke inteligencije moći da ukaže, odnosno otkloni pretnje pčelama pre nego što se dogode. Ova tehnologija pruža zaštitu pčela kao i stabilnost proizvodnje hrane za čovečanstvo.

Tehnologija "Internet stvari" u pčelarstvu pomaže globalnoj privredi kroz pružanje novih radnih mesta, novih proizvoda i stabilizacije broja pčelinjih zajednica. Zatim, ovim tehnološkim napretkom osigurano je oprašivanje bilja, između ostalog i voća i povrća pomažući pčelama.

Doktorka Fiona je dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj rad. Ona sama ističe kako se slučajno našla na mestu gde ima istinsku priliku spasiti Svet.  


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčele Pčelarstvo Internet stvari Tehnologija ApisProtect Fiona Edwards Murphy


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.