Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice i pčele
  • 16.12.2019. 08:00

Uljana repica - važan usjev za pčelinju pašu

Riječ je o jednoj od važnijih biljaka za pčelinju pašu i razvoj pčelinjih društava. Jare sorte ove biljke imaju 50% veću proizvodnju polena u odnosu na ozime.

Foto: Pixabay/MarillaLina
  • 529
  • 40
  • 0

Uljana repica je, uz soju i suncokret, najvažnija uljana biljna vrsta kontinentalnog klimata. Površine pod uljanom repicom u svijetu su u poslednjoj deceniji u porastu. Najveće površine zasijane pod ovom uljaricom u Evropi su u Francuskoj i Njemačkoj. Uljana repica i to pretežno ozima forma, sve je interesantnija i poljoprivrednicima u susjednoj Srbiji.

Razlog za to leži prije svega u visini otkupne cijene merkantilnog sjemena. Visoka otkupna cijena proizašla je iz potrebe za sirovinama u prerađivačkoj industriji jer se smatra da je ulje uljane repice među najkvalitetnijim sirovinama, kada se usporede ulja drugih uljarica. Ono ne sadrži eruka kiselinu, pa se koristi i u ishrani ljudi. Povećanjem površina pod ovom uljanom biljkom u Srbiji, raste i njen značaj kao prve pčelinje paše.

Biljka brzog rasta i kraće vegetacije

U domaćim agroklimatskim uslovima gaji se ozima forma uljane repice jer je rodnija od jare. Ozima uljana repica sije se od kraja augusta do 20. septembra pa i u produženim sjetvenim rokovima. Tokom jeseni formira snažnu lisnu rozetu. U proljeće, sa početkom vegetacije, počinje relativno brz rast i razvoj stabla koje se grana. Jara uljana repica sije se krajem marta i gaji se, prvenstveno, u područjima kraće vegetacione sezone. Cvjetanje kod obje forme je u vidu duge, rastresite, grozdaste cvasti, koja ide postepeno od osnove prema vrhu. Cvjetanje je sukcesivno i po granama, prvo počinje na centralnoj, a zatim i na bočnim granama.

Preporuke za sjetvu uljane repice

Kao i kod svih biljnih vrsta iz porodice kupusnjača, odnosno krstašica, cvijet uljane repice je četvorodjelni i elementi cvijeta su poredani u obliku križa. Građa cvijeta omogućava stranooplodnju pomoću insekata. Osim oprašivanja pomoću polinatora, prisutno je i oprašivanje pomoću vjetra, kao i samooplodnja. Uljana repica je dvopolna biljka i cvijet sadrži i muške i ženske dijelove.

Faza cvjetanja ozime uljane repice počinje, po pravilu, krajem aprila - početkom maja i traje 22 do 45 dana. Uljana repica je jedna od značajnijih paša za razvoj pčelinjeg društva - za odgajanje legla, obnavljanje i jačanje zajednice. Brzina proljetnog razvoja društava zavisi od važnih izvora nektara i polena, kao što su vrbe, voće i najvažnija, uljana repica. I jara forma biljke, koja cvijeta u junu, atraktivna je za pčelinju pašu. U poređenju sa ozimim sortama uljane repice, jare sorte imaju 50% manju produkciju nektara i 50% veću proizvodnju polena, objašnjava diplomirani inženjer ratarstva i povrtarstva, Nenad Nešović, iz PSSS Kraljevo.


Tagovi

Uzgoj uljane repice Visina otkupne cijene Kontinentalni klimat Kraća vegetacija Porodica kupusnjača Pčelinja društva Nenad Nešović

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁